A Sárospataki Irodalmi Olvasókör vendége Eiben Györgyné Újhelyi Mária volt

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör november 27-én tartott összejövetelén Eiben Györgyné Újhelyi Mária ny. pedagógus, amatőr fotós, kiállítással egybekötött vetített képes programjára hívta,várta a tagjainkat és az érdeklődőket.

Bevezetésként Pósa Lajos: A haza, és Monok Zsuzsa: Kárpátok ölelő karjában c. nagyhatású verseket Czabányi Attila gitárzenével illusztrált művészi megjelenítésben adta elő. Ezután Eiben Györgyné Újhelyi Máriától megtudhattuk, hogy már aktív pedagógusként vonzotta a fotózás, nagyon érdekelte a természet, az épített környezet sokszínű szépsége, a templomok misztikus világa. Az itthoni környezetben, Zemplénben, hazánk különböző tájain és számos országban készített már sok érdekes és páratlan felvételt. Véleménye szerint a fotózás a művészet egyik legszebb része, visszaidéz szebbnél szebb, különleges, leírhatatlan pillanatot, amelynek üzenete van. Az ars- poeticája: ”Mindent amit szépnek látok, erősebb vagyok tőle”. Ezután a tárlókon kiállított negyvenhárom munkája közvetítésével ismerhettük meg az eddigi, sokszínű tevékenységét. Láthattunk fantasztikus rózsákat, növényeket, madarakat, szebbnél szebb tájakat, különös fákat, parkot, különleges templomokat, várakat és csodálatos épületeket.

Megtudhattuk, hogy az első kiállítását 2011.júniusában az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában láthatták az érdeklődők. A volt munkahelyén még két alkalommal nyílt meg a tárlata. A kiállítások helyszínei: egy alkalommal, a Szent Erzsébet Ház, a makkoshotykai Művelődési Ház, a Borsi kastély, a sárospataki Görög katolikus Óvoda, a Művelődés Háza, két alkalommal a sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár, a sárospataki Református Általános Iskola, és a Carolina Óvoda.

Ezután Radnóti Miklós: Nem tudhatom c. versét Jerebák Józsefné, tagtársunk közreműködésében hallgattuk meg, majd „Ha igazán látni akarsz, ne csupán a szemeidet nyisd ki, tárd ki szívedet is” címmel Újhelyi Mária, a Kör alelnöke hangulatos zenével illusztrált szebbnél szebb vetített képes művészi fotóiban gyönyörködhettünk. A csodálatos program szellemi totóval zárult, a díjak természetesen a saját fotói voltak.

Hálásan köszönjük Eiben Györgyné Újhelyi Mária színvonalas, értékes és különleges művészi tevékenységét, amellyel megörvendeztette a jelenlévőket. Munkájához további sok sikert, jó egészséget kívánunk, és egyre többen ismerjék meg a már nem amatőr művészi tevékenységét.

„A fotó művészet a kimondhatatlan és a leírhatatlan tolmácsa.”

 Halász Magdolna Köri elnök

Feltöltő

Fel