Előkészítik a várnegyed felújítását

Az évtizedek óta felújításra váró várnegyed sorsának történelmi városhoz illő kialakításának előkészítésébe kezdett a sárospataki önkormányzat. A folyamat elején egy társadalmi egyeztető fórumot tartottak.

Ezen Erdős Tamás projektvezető, az Innovo – Patak Nonprofit Kft. ügyvezetője arról nyilatkozott, hogy egy sikeres pályázat keretében kezdtek hozzá a tervezéshez. Hozzátette: eddig nem álltak rendelkezésre olyan megalapozott tervek, amelyekre támaszkodva forrást kereshettek volna a nagyszabású beruházáshoz. Ennek a koncepciónak az elkészítésére nyújtott most lehetőséget egy pályázat. A menetrendet ismertetve elmondta: a következő időszakban a tervező összegyűjti azokat a terveket, amelyek az előzetes koncepcióterv kidolgozásához megszületnek. Ezek elsősorban a környéken érintett ingatlantulajdonosok, civil szervezetek, közintézmények, valamint az önkormányzat ötletei. Ezt követően kezdődhet el az a folyamat, amelynek eredménye végül egy teljesen megújult várnegyed lesz.

A vár környéke Sárospatak egyik legkiemeltebb turisztikai célpontja, ezért is nagyon fontos a megfelelő tervezés, amely alapján később a kivitelezést is le lehet folytatni – közölte Aros János polgármester. Reményei szerint a végleges eredmény olyan lesz majd, amellyel mindenki elégedett. Ezért is folytatják le azokat az egyeztetéseket, amelyek minél közelebb visznek a közmegegyezéshez, ezzel együtt a városlakók és a turizmus számára is egy jól használható, szép környezetet sikerül kialakítani.

A tervezést a Hadas Építész Kft.-re bízták, amelyet egy Sárospatakot már jól ismerő tervező, Rudolf Mihály képviselte a fórumon. A neves tervező közel 30 éve kapcsolatban áll Sárospatakkal, az ő elképzelései alapján készült el például a bazilika, valamint a református templom felújítása is. Mint elmondta: Sárospatak történelmi várnegyedét újragondolni egy szép feladat, amely mindenki számára nagy lehetőségeket hordoz magában.

Cikk: Bódisz Attila
Fotó: Tarhos Ferenc

Feltöltő

Fel