Tájékoztatás a 2024. évi biológiai szúnyoglárva irtásról

Tájékoztatás a 2024. évi biológiai szúnyoglárva irtásról és tervezett kémiai szúnyoggyérítésről

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2024 évben a szervezett csípőszúnyog-irtást az előző évekhez hasonlóan biológiai szúnyogirtás, valamint földi meleg-ködös kémiai szúnyoggyérítés módszerével tervezzük elvégezni.

Sárospatakon elsőként az előírásoknak megfelelő, légi biológiai szúnyoglárva irtást tervezünk, melynek során egy baktérium által termelt hatóanyagot juttatnak azokba a víztestekbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. Ennek várható időpontja 2024. április 22-23-24, az időjárás függvényében.

Helye: Sárospatak város külterülete
Ellátandó terület: 150 ha
Mennyisége: 1 alkalom
Szúnyoglárva irtószer: Vectobac
Légi járműről történő permetezéssel.
A szúnyog tenyészőhelyek kezelésére szolgáló készítmény hatóanyagaként baktériumot (Bacillus thuringiensis subsp. israeliensis) és lárvafejlődés-gátló vegyületet tartalmaz.

A melegebb időjárási körülmények közeledtével várható szúnyoglárvák kikelése, ezért a lakosság részére az alábbi intézkedéseket javasoljuk:
A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőző berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket.

A földi melegködképzéses szúnyoggyérítés tervezett időpontjairól a későbbiekben értesítjük a Tisztelt Lakosságot.

Kérjük a fentiek tudomásul vételét!

Feltöltő

Fel