Stark István festőművész kiállítása a Comenius Karon

A zempléni régió képzőművészeinek kiállítási sorozatában Stark István Szabad hullámok című kiállítása nyílt meg legutóbb az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karán.

A megnyitó ünnepségen Dr. Kelemen Judit dékán köszöntötte a művészt és a megjelenteket, majd Vass Tibor József Attila díjas költő vezette be a kiállítást. A megnyitó többféle szempontból is rendhagyó volt. Vass Tibor performanszt adott elő: úgy méltatta és mutatta be a művészt és alkotásait, hogy egyben saját szépirodalmi művét tárta elénk – tette mindezt gazdag, sajátosan rá jellemző asszociációkkal és cselekedte ezt mégis úgy, hogy közben bemutatta Stark István gondolkodási módját és közel hozta őt a közönséghez. A megnyitó szöveganyaga olvasható itt: http://ambroozia.hu/index.php/vers-15-01/vass-tibor-1501

Műfajilag egy olyan komplex műélmény részesei voltunk, amelyben képzőművészet és irodalom, megtervezett színielőadás és rögtönzéses kapcsolatteremtés önnön természetes törvényszerűségei alapján ötvöződött egyetlen egészbe.

Stark István 1982-ben nyert felvételt a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakára, majd a második évtől a festő szakon folytatta tanulmányait. 1986-ban szerzett diplomát és egy év mesteriskola után fejezte be a főiskolát. A főiskolai évek alatt főleg figurális sorozatokat festett, majd tanulmányaiban fokozatosan haladt elsősorban a színelméleti, színpszichológiai elgondolások felé. A festészeti munkái mellett a grafika is fontos szerepet kap munkásságában. Azokra a kérdésekre, amelyekkel a festészetben foglalkozik, párhuzamosan grafikai eszközökkel is keresi a választ. Így születnek szénrajzai, xerográfiái, rézkarcai és így jönnek létre elektrográfiái vagy a jelenlegi kiállításon is látható, hullámzás tematikájú monotípiák. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi kiállításokon. A Magyar Elektrográfiai Társaság alapítójaként és vezetőségi tagjaként a műfaj szervezésében is szerepet vállal.

Stark István festőművész díjai:
1998 Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díja
2003 MAOE ösztöndíj
2014 NKA ösztöndíj

A kiállítás a Comenius Karon 2015. április 12-ig tekinthető meg.
Írta: Sándor Zsuzsa
A fotókat készítette: Csordás Gábor, Sasi Gábor

 

 

 

Feltöltő

Fel