Pro Museo emlékplakettet kapott Szemkóné Rák Emese

A Magyar Nemzeti Múzeum érdekében kifejtett kiemelkedő teljesítményt elismerő Pro Museo Nationali Hungarico emlékplakettek kapott Szemkóné Rák Emese, az MNM Rákóczi Múzeuma gazdasági vezetője. Emese 22 esztendeje dolgozik az MNM Rákóczi Múzeumában, előbb gazdasági szakalkalmazottként, majd gazdasági vezetőként. A Rákóczi Múzeum (Sárazsadánnyal és Karossal együtt), a Magyar Nemzeti Múzeum filiája. Ugyanakkor Szemkóné Rák Emese Mária gazdasági vezetőként, egy nagyobb, a Báthori István Múzeummal (Nyírbátor) és Vay Ádám Muzeális Gyűjteménnyel (Vaja) kibővített gazdasági szervezeti egységért felel.

Az elmúlt év, évek kiemelkedő feladatai közé tartozott munkakörében a projektfeladatok pénzügyi feladatainak ellátása: 2023-ban fejeződött be a „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” projekt többek közreműködésével. A Magyar Nemzeti Múzeum támogatása 80 millió Ft a sárospataki várban történő fejlesztések megvalósítására. A projekt eredményként került kialakításra a múzeumpedagógiai tér, kerültek beszerzésre a Rákóczi állandó kiállításhoz kiegészítő multimédiás eszközök, a várkereti út felújításával akadálymentesen körül járhatóvá vált a váregyüttes.

Az MNM Rákóczi Múzeuma történetének legjelentősebb fejlesztése fejeződött be 2023-ban. “A sárospataki váregyüttes turisztikai vonzerejének erősítése, a belső és külső vár összehangolt attrakciófejlesztése” projekt a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatási keretéből zajlott 2018 és 2023 között. Az MNM konzorciumi tagra jutó támogatás végösszege (többszöri ráemelést követően) 1,7 milliárd Ft. A projekt keretében megvalósult a jegypénztár és a Veres-bástya felújítása és megépült a múzeum új, 1800 m²-es háromszintes épülete, a Rákóczi Látványtár.

Szemkóné Rák Emese pontos, precíz munkáját jól ismerik a Magyar Nemzeti Múzeumban, ugyanekkor a most lezajlott pályázatok kapcsán az együttműködő partnerek, az Irányító Hatóság és az ellenőrző szervek elismerését is kiérdemelte lelkiismeretes, alapos munkájával.
Szemkóné Rák Emese mindenki iránt, nyitott, érdeklődő, ha kell segítséget, támogatást, vigasztalást nyújtó személyiség. Közvetlen, szeretetteljes lénye már mindenki számára az első találkozáskor „átjön”. Így ismerik Őt a Rákóczi Múzeumban, Sárospatakon, az Magyar Nemzeti Múzeumában is.

Gratulálunk!

Feltöltő

Fel