Tiszteletadás a márciusi hősöknek

A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében gyűltek össze mindazok, akik ma tiszteletüket fejezték ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A városi megemlékezésen hagyományosan a Sárospatak nyilvánosságáért díjat is átadták.

A megjelent ünneplőket a város polgármestere köszöntötte, aki a napokban dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési minisztertől vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a Pesti Vigadóban Sárospatak fejlesztése érdekében végzett településvezetői munkája elismeréseképpen. Orbán Viktor, miniszterelnök felterjesztésére, dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök adományozta Aros János részére az elismerést.

Aros János köszöntőjében mások mellett arról beszélt, hogy a márciusi ifjak egy olyan szabadságot vívtak ki, és olyan eszme érdekében hoztak igencsak nagy áldozatot, melyet a ma embere 176 év távlatából “szinte fel sem tud mérni”. Hatalmas hőstett volt minden egyes ember cselekedete, a korabeli és az azt követő sajtó és a magyar írók, költők is nem hiába merítettek ihletett és hazafias gondolatokat a márciusi eseményekből. Kiemelte azt is, hogy a szabadság ma egyértelmű valamennyiünk számára, akárcsak az, hogy szabadon választhatunk. Ez utóbbi felelősség pedig évekre szóló felhatalmazás mellett évekre szóló felelősséget is jelent a választott tisztségviselőktől.

Az ünnepi műsort megelőzően adták át a Sárospatak nyilvánosságáért díjat, amelyet a Sárospatak Város Önkormányzata Képviselő-testületének kitüntető díjrendelete értelmében “Sárospatak nyilvánosságáért díj adományozható a város nyomtatott és elektronikus információszolgáltatásában magas színvonalon végzett tevékenység elismeréseként.

2024-ben a Képviselő-testület döntése értelmében a díjat Sóstói András vehette át.

Sárospatakon született 1954-ben, itt végezte iskoláit és itt dolgozott 1975-től 2017-ig az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium gyógypedagógusaként. Igazi lokálpatrióta. Magánemberként és pedagógusként egyaránt fontos számára Sárospatak és a zempléni táj értékeinek megmutatása és megőrzése.

Tevékenységei között mindig kiemelt szerepet játszott és játszik a fotózás.  Amatőr fotósként járja a várost, fényképezi Sárospatak város eseményeit, ünnepeit, rendezvényeit, hétköznapjait, tereit, épületeit, változásait, fejlődését. A Zempléni-hegység ismert és kevésbé ismert részeire „viszi el” az embereket, megmutatva Zemplén kivételes szépségét.

Egyik legnagyobb és legsikeresebb vállalkozása az Országos Értékvadászat volt 2010-ben, melynek célja a résztvevők környezetében található természeti és kulturális értékek feltárása, valamint célzottan gémeskutak és kiépített források, forrásfoglalások felkutatása volt. A versenyben András több száz fotót töltött fel, kiemelkedő munkáját négy kategóriában is díjazták.

Fotói évek óta szerepelnek Sárospatak város naptárában, intézményeknek keres és készít fotót, több építkezést, felújítást, rendezvényt dokumentált.

Az elektronikus közösségi felületen nap, mint nap megosztott képeivel folyamatos ismeretterjesztést végez, a turisztikai desztinációkról, hagyományokról, történelmi eseményekről. Ezt minden esetben hiteles forrásokra támaszkodva teszi.

Ilyen formában fotói nagyon sok emberhez jutnak el városunkban és a városon túl, Sárospatak és Zemplén értékeit, eseményeit, szépségét, a pataki emberek életét, a szülőföld szeretetét megmutatva, hírnevét gazdagítva.

Közzétett fotódokumentációi ízlésesek, készítőjének jó vizuális felkészültségéről tesz tanúbizonyságot. Bátran meg lehet fogalmazni, hogy jelenleg Sárospatak és Zemplén turisztikai ökoszisztémájának egyik leghatékonyabb influenszere. Szülőföldje iránti szeretete minden megnyilvánulásában érezhető.

Idén, a forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói mutattak be méltó ünnepi műsort. Előadásukban nem csak prózai elemeket alkalmaztak, látványos színpadi produkcióval is készültek.

Feltöltő

Fel