Tájékoztató gépjárműadó megfizetésének változásáról

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság 2020. december 31-ig látta el, 2021. évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át.

Fontos változás, hogy 2024-től NEM két részletben, hanem április 15-ig egy összegben kell az adót megfizetni!

Az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt, melyet a NAV március elején elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, illetve a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak KÜNY-tárhelyre) küldi azok számára akik rendelkeznek elektronikus elérhetőséggel. Akik nem rendelkeznek elektronikus elérhetőséggel azok postán kapják meg a határozatot.

Akinek problémát okozna az évi egyszeri befizetés, annak érdemes kihasználni a részletfizetési kedvezményt. Az éves adóra a természetes személyek a tárgyév június 30-ig évente egyszer maximum 5 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek. Ezt az ügyfélszolgálatokon, vagy a NAV-Mobil alkalmazásban néhány kattintással intézhetik az ügyfelek.

A gépjárműadó 2024-ben változatlanul befizethető banki átutalással, levélben mellékelt csekkel (2024 gépjárműadó befizetés postán), személyesen a NAV ügyfélszolgálaton, vagy az EFER-en keresztül is. A gépjárműadó befizetése történhet továbbá NAV-mobil applikáción és a NAV Ügyfélportálon keresztül is. Az esetlegesen elrontott, elhagyott, megrongálódott csekkeket a NAV ügyfélszolgálatain tudják pótolni!

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Közleményben magánszemély esetén az adóazonosító jelet, cégek esetén adószámot szükséges megadni (ne rendszámot tüntessünk fel!)

Sárospatak, 2024. március 11.

Dr.Vitányi Eszter sk.  jegyző

Feltöltő

Fel