Átgondoltan, stabilan zárta az elmúlt évet Sárospatak önkormányzata

A zempléni térség legmeghatározóbb települése Sárospatak. Jelentős eredményeket tudhat magáénak a turizmus területén, egyre erősödnek az elmúlt években a helyben működő gazdasági társaságok és egyre több civil szervezet aktivizálja magát. Mások mellett ezekről is beszélt lapunknak Aros János a 2023-as évre visszatekintve és azt is elmondta, mit remél a 2024-es évtől.

Én azt hiszem, hogy minden reálisan gondolkodó polgármesternek, településvezetőnek, a városért tenni akaró lakosnak egy cél kell, hogy a szeme előtt lebegjen, működjön a település, a lakosok biztonságban, nyugodtan, botrányok nélkül élhessék hétköznapjaikat. – kezdte gondolatait a városvezető. A részletekről elmondta Aros János, hogy legfontosabb a kötelező feladatok ellátása, az intézmények zavartalan, megszokottan jó színvonalú működtetése a kultúra, a közvilágítás, a szemétszolgáltatás megszervezése, az ivóvíz-, szennyvíz-, csapadékvíz elvezetés kezelése, hiszen ezek a szolgáltatások alapjai az általános jólétnek – tette hozzá.
Sárospatak abban a szerencsés helyzetben van, hogy az egyre növekvő idegenforgalmi adóból, vagy az egyre nagyobb mértékben befolyó iparűzési adóból lehetősége van a további fejlesztésekre is. Viszont nagyon fontos hogy csak olyan fejlesztéseket szabad elképzelni, elkezdeni és kivitelezni, amelyek később fenntarthatóak, vagy nyereséget termelnek – emelte ki a polgármester.


Aros János kifejtette, hogy mostanában sok városvezető esik abba a hibába , hogy pillanatnyi siker kedvéért az európai uniós forrásokat kihasználva, megalomániás látvány gigaberuházásokat erőltet, de arra nem gondolnak az „álmodozók”, hogyha átadták ezt a gigaberuházást, akár több milliárd forint értékben, akkor utána ezt fönn kell tartani, ami a jelenlegi rezsiárakkal könnyen csőd közelébe sodorhat egy önkormányzatot– jegyezte meg.
Minden beruházás támogatásának vannak paraméterei, ennek teljesülnie kell, hogy hány vendég érkezik, hányan használják, mennyi a bevétele, mennyi a kiadási oldala, és ha ez nem rentábilis, akkor bármennyire jó fényben akar szerepelni a városvezető, akkor ezt nem szabad megcsinálni, nem érdemes megcsinálni – hangsúlyozta a polgármester.
Aros János elmondta: amennyiben a kötelező feladatokat megvalósítottuk, utána nézhetjük meg, hogy melyek azok a feladatai az önkormányzatnak, amelyeket önként vállalt, amelyhez állami normatívát nem kap, de az ott lakó lakosoknak a komfortérzetét pozitívan befolyásolja. Ilyen a városban például A Művelődés Háza és Könyvtára, ugyanis az önkormányzatnak nem kifejezetten kötelező feladata egy ekkora mértékű művelődési házat fenntartani, de azt hiszem, a Kultúra Magyar Városában ezt mindenképpen magas színvonalon szükséges üzemeltetni. Már csak azért is, mert ez a Művelődés Háza nem csak a sárospatakiaknak szól, hanem térségi szerepet is betölt, látható, hogy szinte minden előadásuk telt házzal működik, tehát erre kell forrást teremteni – emelte ki.
Fontos a város számára a térség leglátogatottabb turisztikai attrakciója, Végardó Fürdő. A százszázalékos önkormányzati tulajdonú társaság szolgáltatásainak fejlesztésére vonatkozó terveink továbbra is prioritást élveznek. A téli fürdőre elkészültek a tervek, amellyel egy egész éven át nyitva tartó fedett fürdőnek a kialakítására és egy kis gyógyászati részleg létrehozására van lehetőségünk. A gyógyvízzé nyilvánítás megtörtént, a termálvíz bázis levédésre került, és mivel ez a legnagyobb kincsünk, megvédjük, más számára nem engedjük felhasználni, bármennyire szeretnék azt megszerezni…
Minden reménységünk megvan arra, hogy a korábban az állam által visszavont támogatás újbóli felszabadítása után elkezdhetjük a kivitelezést, a térség legmodernebb fürdőjét létrehozva ezzel. – mondta Aros János.


E mellett azonban jelen állapotában is legyünk büszkék a fürdőnkre, mert a nyári nyitvatartása alatt jelentős bevételt hoz a városnak, tavaly már meghaladta az árbevétel a fél milliárd forintot. Ez nem csak a veszteségesnek számító téli üzemeltetési költségek biztosítását tudja fedezni, idén is 85 millió forintos fejlesztést is lehetővé tesz, idén az úszó medencét fogjuk felújítani, új burkolattal ellátni. Valljuk be, nem sok ilyen van az országban – tette hozzá Aros János. Az eredményesség azt is jelenti, hogy más kedvezmények mellett (ingyenes gyermek étkeztetés, ingyenes bölcsődei ellátás, lakbérkedvezmények, nincs kommunális adó, nincs építményadó) rengeteg kedvezményt tudunk biztosítani a fürdőben is a sárospatakiaknak. Például tudjuk tartani a 65 év felettieknek azt a kedvezményt, amely szerint évente 30 alkalommal az önkormányzat kifizeti az ő belépőjüket. Jól működik a téli időszakban a szaunavilág is, így összességében bár panaszra nincs okunk, de a fejlesztési terveinkről nem tettünk le – mondta Aros János.

A Közösség ereje
Meg kell becsülnünk mindazokat, akik lakóhelyükként Patakot választották és közülük sokan tesznek is a közösségekért, mert azok szép számmal vannak – jelentette ki a polgármester.
A kis közösségektől, a baráti közösségektől kezdve a nagyobb közösségek, akár sport egyesületek, akár énekkarok, akár a hímzőkörök, színjátszókörök megléte fontos, ezeket tovább kell erősíteni, mert egy városnak a kulturális életében, a közéletében az a legfontosabb, hogy ezek a közösségek összeadódva, a város fejlődését garantálják, ezek egy irányba tolják azt a bizonyos szekeret, amit úgy hívnak: Sárospatak.
Nyilván mindig lesz olyan, aki valamilyen kritika miatt, valamilyen sérelem, vagy fájdalom miatt erre a szekérre csak felkapaszkodni szeretne, és nem szeretné ő is kivenni a részét abból, hogy toljuk tovább előre, de azt hiszem, hogy itt Sárospatakon is látható, hogy ez a közösségi erő megmaradt.

Fejlesztésekből sincs hiány
A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumával együttműködve, közös pályázat révén épült meg részükről a Látványtár, a város pedig a Lőportorony megújítását valósította meg. Következő lépés a Szent Erzsébet utca rendbetétele, díszburkolattal történő ellátása, melyhez a terveket szintén elkészítettük. Folyamatosan zajlott az utcáknak, járdáknak, a közterületeknek a felújítása – évente 5-6 utca mintegy 250-300 milliós saját forrásból újulhat meg. A következő időszakban két nagyobb beruházás biztos meg fog valósulni a városban – mondta Aros János. Az egyik az Árpád Vezér Gimnáziumnak a tetőfelújítása. Óriási szükség van rá, egy Makovecz-örökségről van szó, amely a jövőt építi a diákok oktatásán keresztül. A másik nagy fejlesztésben Sárospatak Város Rendelőintézetének felújítása valósul meg: a tetőtér beépítésével új szolgáltatások indulhatnak majd el a városban. A következő ciklus fejlesztési elképzelései (amelyeket hamarosan ismertetek, és amelyek között egy libegő létrehozása mellett a térségben egyedülállóként egy repülőtér is szerepel) meghaladják a 15 milliárd forintot.
A város sikere közös siker – mondta a polgármester, hangsúlyozva, hogy gyakran megfeledkezünk azokról a vállalkozásokról, elsősorban kis- és közepes vállalkozásokról, akik a fejlesztésekhez az anyagi feltételeket, a pályázatokhoz az önerőt biztosítják. Ezt úgy kell érteni, hogy már ötödik éve fejlődő tendenciában vagyunk, míg korábban még nagyjából 300 millió forint körüli volt az iparűzési adóbevételünk, ez a tavalyi évben meghaladta a 800 millió forintot. Ez egy ekkora léptékű városban, ahol nem az iparosodás a jellemző, hatalmas bevételt jelent – jegyezte meg Aros János.

Aki Tokaj-Hegyaljára érkezik, Sárospatakot tekinti bázisnak, Tokaj- Hegyalja központjának.
Mi helyben élők nem is tudjuk felfogni, hogy mekkora érték az, hogy ezen a vidéken, ebben a gyönyörű városban lakhatunk. Egy olyan óriási történelmi múltú és kitűnő természeti adottságokkal rendelkező város, termálvíz, gyógyvíz, Bodrog folyó, zempléni hegyek, a sárospataki vár, amely vonzza a látogatókat – sorolta a polgármester. Akik idejönnek Sárospatakra és eltöltenek itt 2-3 éjszakát, vagy esetleg egy hetet, valóban, innen csillagtúra szerűen a Zemplén összes látnivalóját bejárhatják. Ehhez hozzájárulnak az egyre jobban, színvonalasan működő vendégházak, szálláshelyek, hozzájárulnak azok az éttermek, amelyek egyre inkább adnak a minőségre, egyre inkább adnak a minőségi ételekre, hozzájárulnak a kitűnő borászatok, akik remek tokaji borokat szolgálnak fel a pincelátogatások során, és hozzájárulnak azok a települések is, ahol van látnivaló, ahol ugyanolyan szívesen fogadják a látogatókat, akik Sárospatakról érkeznek hozzájuk, mintha hozzájuk érkeznének. Aros János szerint ez lesz a titka az egész Tokaj-Hegyaljának, Zemplénnek, hogy azok a települések, akik felfedezték azt, hogy együttműködve sokkal könnyebb, sőt csak együttműködve lehet tovább fejlődni, azok sikerre vannak ítélve.


A titok az összefogásban, a vendégszeretetben, és az egyre inkább jellemző minőségi ételekben, italokban, szolgáltatásokban rejlik – tette hozzá a településvezető.
A városon kívül most már két komoly fejlesztési potenciál is lett, hiszen a Tokaj-Hegyalja Egyetem mellett február elsejétől egyetemi ranggal folytatja munkáját új nevén a Sárospataki Református Hittudományi Egyetem.
A kialakult helyzet példa nélküli az országban, mondta Aros – kiemelve, az országban található 12 alkalmazott tudományok egyeteméből kettő Sárospatakon van! Az intézmények jelenléte döntően erősíti a várost, és a térséget, további fejlesztési lehetőségeket rejt a város számára. Sárospatak már nem csak iskolaváros, hanem egyetemváros is lett. Munkájukhoz sok erőt és kitartást kívánok – zárta gondolatait Sárospatak polgármestere.

Feltöltő

Fel