Évértékelő és évindító találkozóra hívták a vállalkozókat és társadalmi szervezetek vezetőit Sárospatakon

Már hagyományosan, évértékelő és évindító találkozóra hívták a vállalkozókat és társadalmi szervezetek vezetőit Sárospatakon. A helyi önkormányzat, a térség országgyűlési képviselője és a Járási Hivatal hivatalvezetője tartott tájékoztatót a megjelentek számára. Ahogy a házigazda polgármester elmondta, annak ellenére, hogy a háborús gazdasági időszakban egyfajta válságmenedzselést végeztek, eredményes évet tudhatnak maguk mögött.

Aros János kiemelte, hogy évek óta folyamatosan növekedik az Iparűzési adó bevétele az önkormányzatnak, ami elsősorban azt jelzi, hogy eredményesek a városban működő gazdasági társaságok és vállalkozók. A külső hatások ellenére többen is új fejlesztéseket tudtak megvalósítani, elég ha csak a megyei TOP 100 Gazdasági díjban részesült KISPATAK2000 Kereskedelmi Kft. közel 800 milliós beruházására vagy a szintén hasonló léptékű Weinberg 93’ Kft. fejlesztésére gondol az ember – tette hozzá. A pataki polgármester kiemelte, hogy a helyi Idegenforgalmi adó bevételek is növekedtek, így ez a szektor is növekedni tudott. Itt jegyezte meg, hogy a vendégéjszakák száma 100.000 környékén állt meg év végén, ezzel újra – figyelembe véve a térség valamennyi településének összes adatát – a leglátogatottabb település lett Sárospatak.

Aros János a 2024-es legfontosabb fejlesztéseiről is beszélt. Megemlítette, hogy uniós és kormányzati támogatásból 1 milliárdnál többet tudnak az Árpád Vezér Gimnázium tető szerkezetének felújítására költeni és mintegy 250 millió forintból a Sárospatak Város Rendelőintézet még beépítetlen felső emeletének átalakításával új szolgáltatásokat is indítanak majd a városban. A vállalkozásoktól származó adóbevételek eredményeként pedig 2024-ben is mintegy 250 millió forintból újítanak majd fel város által kezelt utakat és járdákat.

Számos külső tényező helyezte nyomás alá a magyar költségvetést, vállalkozásokat és családokat, de a kormány minden eszközzel igyekezett megóvni az elért eredményeket – mondta dr. Hörcsik Richárd. Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője azt mondta, 2023-as év egészére rányomta a bélyegét a háború, a szankciós energiaválság és a veszélyesvilággazdasági környezet. Ezek a külső tényezők jelentős nyomás alá helyezték a magyar költségvetést is. A büdzsé ugyanakkor a kedvezőtlen körülmények ellenére is biztosította és idén is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását.

A magyar emberek 2023-ban bebizonyították, hogy a magyar gazdaság európai uniós pénzek nélkül is válságálló, a legnehezebb periódusokon is túl tud jutni. Kiemelte: amikor leginkább kellett volna az uniós pénz – a koronavírus-járvány után vagy az energiaárak növekedésének időszakában -, akkor nem jött, ennek ellenére Magyarország mind a két válságot megoldotta. Az inflációt is sikerült letörni uniós segítség nélkül 25 százalékról 6 százalék környékére, és 2024-ben a gazdasági növekedés tekintetében is jóra számíthatunk – mondta a képviselő.

A pataki vállalkozóknak, társadalmi és egyházi szervezeteknek köszönetét fejezte ki dr. Hörcsik Richárd is miután valamennyiben saját tehetségük szerint óvták a munkahelyeket és a családokat. Hozzátette, annak ellenére, hogy Sárospatak nem kifejezett ipari város, sokkal inkább a turizmusban érdekelt, az itt működő vállalatok folyamatosan tudnak fejleszteni és munkahelyeket létrehozni. Példaként a jelenleg is épülő SK-Preciziós Kft. új üzemcsarnokát. A német tulajdonú cég több mint 2 milliárdos beruházásával teremt új munkahelyeket és több lépcsőben tervezi pataki fejlesztéseit megvalósítani.

2023-ban már a tizedik évébe lépett a Járási Hivatal, amely megalakulásától kezdve támogató hivatalként segíti mind a lakosságot, mind pedig a térség vállalkozóit – emelte ki dr. Komáromi Éva. A Sárospataki Járási Hivatal hivatalvezetője prezentációjában kiemelte, hogy a járás mintegy 24.000 fős lakosága és az itt tevékenykedő valamennyi céggel és szervezettel rendszeres kapcsolatban állnak. Segítőként igyekeznek a lehető leghatékonyabban támogatni az ügyintézéseket. A foglalkoztatási adatokról szólva elmondta, az utóbbi öt évben nagyjából 1000 fő körüli álláskeresőt tartanak nyilván – egyedül a COVID időszakában volt némi növekedés – de mostanra visszaállt ez a nagyságrend. Számukra képzésekkel és egyéb szolgáltatásokkal próbálnak segítséget nyújtani a munka világába való visszatéréshez.

A több mint száz fő részvételével zajló eseményen a jubiláló vállalkozókat is elismerték, mint kiderült, volt, aki már 45 éve erősíti a sárospataki gazdasági életet.

Feltöltő

Fel