Sárospatakra is megérkeztek az új notebook eszközök

Ma vehették át a kormány által biztosított notebook eszközöket a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói. Miután az oktatási rendszer előtt álló egyik legnagyobb kihívás a digitalizációnak való megfelelés és a Covid időszaka is megmutatta, hogy szükséges lehet vis maior helyzetben az oktatási feladatok online ellátására is, a kormány célul tűzte ki az általános iskolák és iskolások felszerelését digitális eszközökkel.

Az elmúlt napokban országosan 1462 településen mintegy 140.000 notebook átadása történik meg, köztük itt Abaúj és Zemplén térségében is – mondta dr. Hörcsik Richárd. A képviselő közölte, hogy az állam által támogatott programot a Tankerületi Központok koordinálták, egy notebook, egy egér és egy hordtáska a csomag része. Az eszközzel nem csak a KRÉTA-rendszert érik el a gyermekek, hanem általa készülhetnek is az órákra, új tudást sajátíthatnak el és az arra fogékonyak a napjaink egyik sikerszakmájának számító informatika világában is nagyobb jártassághoz jutnak hozzá – mondta az országgyűlési képviselő.

A Klebelsberg Központ által megvalósított RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosítószámú „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt célja a versenyképes, egyenlő hozzáférést biztosító, minőségi köznevelési szolgáltatás nyújtása a gyermekeknek és a családoknak. A 2022 tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program jelenlegi szakaszában a 140.000 darab notebook 2.571 köznevelési intézmény számára biztosított és 3.033 feladatellátási helyére történő kiszállításával folytatódott idén év végére.

Valamennyi a Sárospataki Tankerületi Központhoz tartozó oktatási helyszínt érinti a fejlesztési program – ezt már Donkó József közölte. A Sárospataki Tankerületi Központ igazgatója kiemelte, hogy 789 notebook csomag érkezett hozzájuk, melyből mind a 26 általános iskolai székhely intézmény részesül, valamint az elmúlt évhez hasonlóan az Árpád Vezér Gimnázium diákjai idén újabb 40 darab eszközt vehetnek át. Sárospatak oktatási intézményeibe összesen 294 darab notebook érkezett a program mostani szakaszában.

Iskolánkba 80 darab notebook csomag érkezett, melyből negyven darabot a KRÉTA-rendszeren keresztül regisztrált 7. évfolyamos tanulók személyes használatra vehetnek át – közölte Oláh Gábor. A Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy a fennmaradó 40 darabot az iskolai tanórákon használhatják majd.

A kormányzati szándék szerint jövő tavasszal folytatódik a notebook program, akkor az 5., 6. és 9. évfolyam tanulói gyermekek juthatnak majd hozzá az ingyenes biztosított digitális eszközökhöz. Az országos projektben részt vehet valamennyi magyarországi köznevelési intézmény, azaz valamennyi állami fenntartású, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és alapítványi iskola.

Feltöltő

Fel