Elhunyt Saláta László Mihály

Saláta László Mihály (1950-2023)
1950. január 24-én született Sárospatakon. Itt élt haláláig. Tanulmányait szülővárosában és Sátoraljaújhelyben végezte. Főiskolai diplomáját Budapesten szerezte meg Művelődéspolitikai Szakon. Sárospatakon az ÉMÁSZ- nál kezdett dolgozni, majd ifjúsági vezetőként, később A Művelődés Háza igazgatójaként, végül vállalkozóként „szabadúszóként” tevékenykedett.
Nős, két felnőtt gyermek édesapja és 6 unoka nagyapja.
1971-től aktívan részt vett Sárospatak művelődési és kulturális közéletében. Nagyban hozzájárult városunk mai arculatának kialakulásához: az Ifjúsági lakásépítő akciója keretében 30 új lakást építettek meg. A Sárospataki Diáknapok országos rendezvény szervezését 5 alkalommal irányította. A Bodrog folyón menetrend szerinti hajózást működtetett, amely összekötötte a vízen Sárospatak és Tokaj városát. Az Újhutai Ifjúsági Tábor társadalmi munkában történő építésével sok-sok gyermeknek biztosított kulturált szabadidő eltöltést. Ehhez hasonló kezdeményezése volt a Bodrog-parti csónakház üzemeltetése is.
Az 1985-1991 közötti időszakban, igazgatóként A Művelődés Háza építésében és működtetésében dolgozott.
Makovecz Imre elismerését fejezte ki neki, hogy az organikusra tervezett épület -tevékenysége eredményeképpen – valóban él, mert élettel lett megtöltve. Ez így igaz, hisz akkor 50 szakkör működött a házban. A dicsérethez csatlakozott dr. Újszászi Kálmán professzor is. Ezen pozitív megnyilvánulásokat munkássága egyik legnagyobb elismeréseként élte meg.
A Művelődés Háza vezetőjeként számos különleges eseményt szervezett: Országos Diabetikus Napok, „Zsákomban a bábom” bábfesztivál, néptánc- és ifjúsági fafaragó táborok. Irányítása alatt A Művelődés Háza a legjobban felszerelt intézmény volt a térségben. Számítógépes tábort, kiállításokat és zenei fesztiválokat szervezett és rendezett. Részt vett a Zempléni Fesztivál előkészítésében, elindításában Rolla Jánossal és a Liszt Ferenc kamarazenekarral. Vezetése alatt épült meg a Csodaszarvas és a Prometheus oszloppáros, Péterfy László szobrászművész alkotása.
A rendszerváltás utáni 7. ciklusban, a képviselő-testület és a Humán Bizottság tagja volt. A város fejlődését és kulturális életét hosszú idő óta folyamatában ismerte.
2006. májusában megalapította a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületét, 152 fővel, melynek elnöke lett. Az egyesület tagjainak szakmai és szellemi képességei bevonásával segítette a döntéshozatalt és városunk értékeinek megóvását, gyarapítását. Felújítatták az I. Világháborús Emlékművet, kezdeményezésükre elkészült a Bodrog-parti gát, restauráltatták Stremenyik Géza alkotóval „Városjelképek című” domborművet. A TE szedd! mozgalomban 9 alkalommal szerveztek hulladékgyűjtési akciót a város nevezetesebb pontjain. Kiállítást rendeztek a „Kisvasút 100.évfordulójára”. Három ízben tartották meg a Sárospataki Kötődésűek Találkozóját.
A folyamatos közhasznú tevékenységeit mindenki figyelemmel kísérhette. Az egyesület elnökeként és önkormányzati képviselőként is igyekezett aktív, hasznos tagja lenni Sárospatak városának.
A 3 éve kezdődő betegségét, a gyógyulásban bízva, türelemmel viselte.
2023. szeptember 09-én örökre eltávozott közülünk.
Saláta László Mihályt Sárospatak Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Feltöltő

Fel