Sárospatak városa is részt vett XVII. Jasloi Borfesztiválon

Sárospatak városa már visszajáró vendég a lengyel város által rendezett termelői napokra. Idén városunkból négyen vettünk részt a kétnapos ünnepségen (Egyed Attila és felesége, Koleszár Krisztián és felesége). A programok során az ünnepségre érkező városok delegációinak tagjaival együtt találkoztunk Ryszard Pabian polgármesterrel, aki köszöntötte a résztvevőket, majd megtekinthettük a kitelepült helyi bortermelőket, kenyér, méz és sajtkészítő gazdákkal találkozhattunk. Nemcsak ízletes borokat kóstolhattunk, de látogatást tettünk az önkormányzat egyik szőlőültetvényére is. Lehetőségünk volt megismerni Jaslo városának egyik új oktatási intézményét, a Generator Nauki GEN. A teljes mértékben interaktív oktatóház főleg természettudományos ismereteket ad, leginkább a Csodák Palotájához lehetne hasonlítani.

Szombat este a delegációkat egy közös borestre várták, jellegzetes lengyel ételek kíséretében a Jaslo környéki borászatok kiváló borai kerültek az asztalra, melyeket egy sommelier ajánlott a vendégeknek.

Vasárnap a városháza melletti Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt plébániatemplomban vettünk részt közös szentmisén, a szertartás keretében megáldásra kerültek azon szőlőoltványok, melyet a borfesztivál emlékére ajándékoztak a delegációk tagjainak. A kétnapos programot egy közös ebéd és kötetlen beszélgetés zárta. A látogatásnak köszönhetően tovább építhettük a két város közötti kapcsolatot. A találkozó lehetőséget teremtett arra is, hogy Jaslo városának többi testvértelepülésével is megismerkedhessünk, bemutatva városunkat, a zempléni régiót és úticélként ajánljuk számukra.

Nemcsak az ott töltött idő, a programokban gazdag kétnapos fesztivál, de lengyel táj és környezet is csodálatos volt. Szeretettel ajánlom, hogy akinek van módja rá, látogasson el a Kárpátaljai vajdaság területére és ismerje meg Jaslo városát.

Koleszár Krisztián – Humán bizottság elnöke

Feltöltő

Fel