„Magyarnak lenni, tudod, mit jelent?” – erdélyi kiránduláson vettek részt iskolánk diákjai

A HAT-KP-1-2022/1-000716 azonosító számú Határtalanul! pályázat kapcsán iskolánk 32 diákja juthatott el a mesés Erdélybe. Célunk az volt, hogy az anyaországi gyerekek megismerkedhessenek a közös programokon keresztül a külhoni magyar fiatalokkal, és ezzel is erősítsük baráti kapcsolatainkat. Kiemelt célunk a Petőfi emlékévben a költőhöz kapcsolható határon túli irodalmi, történelmi, kulturális és természeti értékek megismertetése.

Hat napot töltöttünk azokon a csodálatos erdélyi helyeken, melyeknek meglátogatása minden magyar bakancslistáján szerepelnie kellene. Ellátogattunk Koltóra, Kolozsvárra, Szászrégenbe, Gyergyószentmiklósra, a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szoroshoz, Zeteváraljára, Székelyudvarhelyre, Segesvárra, Fehéregyházára, Parajdra, Korondra, Farkaslakára, Szelykefürdőre, a Medve-tóhoz, a Tordai-hasadékhoz, Marosvásárhelyre. A neves helyekhez kapcsolódó tanult irodalmi, nyelvészeti, történelmi, földrajzi, honismereti érdekességek az út során ismét felidéződtek. Erről tanúskodik a kirándulásról készült több száz digitális fotó is, amelyekből az iskola aulájában kiállítást rendeztünk be. Az utazás egyik eleme a gyergyócsomafalvi iskola meglátogatása volt, ahol baráti kapcsolatokat alakíthattak ki diákjaink a kint élő magyar fiatalokkal. Itt mutattuk be a nemzeti összetartozás napi megemlékezésünket, amely minden szívet megérintett.
A hat nap jó lehetőséget biztosított a szociális és állampolgári kompetencia, esztétikai-művészeti tudatosság, kifejezőkészség, az anyanyelvi kommunikáció, természettudományi kompetencia fejlesztésére.

Csodálatos élményekkel tértünk haza.

Szegedi Istvánné, intézményvezető (Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola) beszámolója

Feltöltő

Fel