Szent Erzsébet tisztelete Sárospatakon

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg Sárospatakon a Szent Erzsébet Ünnepet a pünkösdi hétvégén.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság, az önkormányzat, A Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a katolikus egyház közös szervezésében megrendezett eseményen a hagyományőrző programok és kézműves bemutatók, valamint gyermekprogramok mellett a legnagyobb érdeklődés minden esztendőben a korhű ruhákba öltözött emberek alkotta Szent Erzsébet menetet kíséri.

A történettudomány mai ismeretei szerint Árpád-házi Szent Erzsébet valószínűleg Sárospatakon született 1207-ben II. András és Merániai Gertrúd gyermekeként. Bátyja később IV. Béla néven lett király.

Négyéves volt, amikor I. Hermann türingiai gróf jegyeseként a németországi Eisenachba, majd Wartburga költözött. Rövid élete alatt (24 éves korában hunyt el) sokat segítette a szegényeket, az elesetteket és a betegeket.

A Szent Erzsébet Ünnep keretében Patakon bemutatták életét, valamint a munkásságához kapcsolódó események sokasága fogadta az érdeklődőket.

Érseki szentmise Szent Erzsébet tiszteletére

Pünkösdhétfőn a vízikapui szabadtéri színpadtól indult a hagyományos körmenet a bazilikáig. Egri Főegyházmegyei Találkozóval ünnepelték idén Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatásának 788. évfordulóját Sárospatakon. Pünkösd hétfőn Ternyák Csaba egri érsek tartott szentmisét a vízikapui szabadtéri színpadon. Ezt követően indult el a már hagyományos körmenet a Szent Erzsébet ereklyével a bazilikáig.

Pataki fiatalok a “koncerten”

Nem csak sokáig maradhattak ébren, hanem nagy élménnyel is gazdagodhattak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói. A Kiss Kata zenekar koncertjének közreműködői lettek ugyanis a énekkarosok, akik ezzel tették meg meghittebbé a zenei élményt a résztvevőknek.

 

Feltöltő

Fel