Megtartotta soron következő közgyűlését a Sárospataki Wass Albert Kör

Május 8-án megtartotta soron következő, tavaszi közgyűlését a Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK). A Művelődés Háza és Könyvtára épületében összegyűlt tagok a 2022. évben végzett tevékenységről és gazdálkodásról hallhattak beszámolót, ill. döntöttek a szervezet 2023. évi költségvetéséről. A jelenlévők mindhárom előterjesztést egyhangúlag fogadták el.

A koronavírus-járvány utáni első teljes év összességében tartalmas és eredményes volt a civil szervezet számára. Jártak a Felvidéken, a SWAK képviseltette magát az új köztársasági elnök ünnepélyes beiktatásán és egy nehéz évet, melyre rányomta bélyegét az orosz-ukrán háború és annak minden káros következménye, infláció, energiahelyzet, menekülthullám stb. sikeres és eredményes adománygyűjtéssel zártak. Nagyon sikeres volt tavaly a Wass Albert felolvasás, ahol Sárospatakon kívüliek is megjelentek, új és azóta is élő kapcsolatok építését segítette elő a rendezvény. Megtartották szokásos megemlékezéseiket és számos ünnepségen, koszorúzáson voltak jelen. Természetesen tavaly is osztottak ételt a piacon rászoruló patakiak részére, ill. egyéb jótékony célú akciókban is részt vett az egyesület.

A Kör nagyságrendileg mintegy 2.3 millió forintból gazdálkodott 2022-ben. Tavaly 492.615 forint gyűlt össze a kárpátaljai magyarokat megsegítő adománygyűjtés alkalmával, melyből 22 rászoruló családnak tudott a SWAK anyagi segítséget nyújtani a határhoz közeli Beregdédán év végén. Az egyesületnek tartozása, kiegyenlítetlen számlája 2022-ben sem volt, a gazdálkodása stabil és rendezett volt a tavalyi évben is, melyet jelentőst pénzmaradvánnyal zárt.

Az egyesület alapvetően – az előző évi pénzmaradványon túl – a tagdíjakból, pályázati bevételekből, adományokból és az
adófelajánlásokból fedezi majd az éves rendezvényei és működése kiadásait 2023-ban is. Egy sikeres pályázat révén 350.000 forint támogatás érkezett már idén az egyesület számlájára. A Nemzeti Együttműködési Alaptól elnyert támogatást működési célú kiadásokra és szakmai programokra fordíthatja az egyesület. A javaslat szerint a SWAK mintegy 1.8 millió forintból gazdálkodhat idén.

A közgyűlés további részében tájékoztatók hangoztak el aktuális ügyekről, ill. az elkövetkező hetek programjairól. Ezek közül kiemelendő az országzászlós emlékmű rúdcseréje és a Deseő László vezérőrnagy családi síhelyén végzett munkálatok. Előbbire azért került sor, mert februárban egy rendkívül erős vihar augusztus után már másodszor döntötte le és törte el a 2020-ban a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából pályázati támogatásból állított trianoni országzászló rúdját. Az első pusztítás után megjavított és ideiglenesen visszaállított rúd márciusban egy új, sokkal erősebb, vastagabb falú rozsdamentes rúdra lett kicserélve a Sárgépszer Kft. közreműködésével. A sárospataki református temetőben nyugvó Deseő László mártír tábornok családi sírhelyét 2019-ben újította fel az egyesület szintén pályázati támogatásból. Akkor 15 törpe gömbtuja került beültetésre a felújítás keretében. Ebből 5-öt a következő évben elloptak, a megmaradt 10-et pedig azóta valamilyen betegség támadta meg, szinte kipusztultak. A Sárospataki Kommunális Szervezet kertész szakember igazgatójával a helyszínen történt egyeztetést követően előbb talajcserére, majd a sírhely fagyallal történő beültetésére került sor áprilisban. A növényeket a nyíregyházi Oázis Kertészetben vásárolta a SWAK.

A Sárospataki Wass Albert Kör Elnökségének beszámolója

Feltöltő

Fel