Gyászjelentés – Szathmári Sándorné

NEKROLÓG

Nagy veszteség érte Sárospatakot, a pataki tanárokat és a pataki diáktársadalmat.

Életének 80. évében, 2023. május 5-én elhunyt Szathmári Sándorné Molnár Piroska, a Sárospataki Rákóczi Gimnázium, majd a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának nyugalmazott tanára.

A tanárnő Varbón végezte el az általános iskolát, 1958-tól 1962-ig a sárospataki Rákóczi Gimnáziumba járt, majd 1962 -től 1967-ig a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre járt, ahol kiváló eredménnyel orosz-német szakos tanári diplomat szerzett.
A végzést követően – egyetlen munkahelyeként – 1967-től Alma Mátere, a sárospataki Rákóczi Gimnázium, később a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma ismert, megbecsült nyelvtanáraként, magas szinten gyakorolta hivatását. Az 1999-ben történt nyugdíjazását követően még tíz évig tanított, 2009-ben, 42 év szolgálat után hagyta abba a tanári hivatását.

A tanárnő a pataki diákból pataki tanárrá lett személyiségek meghatározó tagjává vált, osztályfőnöki munkája és az öregdiákokkal tartott szoros kapcsolata is feledhetetlenné tette őt tanítványai körében.
Diákok ezreinek tanított német és orosz nyelvet, mindenki érezte, hogy a nyelvekkel együtt kultúrát is adott át a tanítványainak. Tanári munkája mellett gyakran tolmácsolt, ezzel is segítette a közösséget.

Többet adott át a diákjainak, mint tárgyi tudást, a jelleme, a tartása, eleganciája, a hihetetlen kötelességtudata, kitartása örök mintát, példát adott a tanítványainak és a környezetének.
Rengeteget olvasott, nagy műveltségre tett szert, a nyelvek mellett történelmi, irodalmi, kulturális, politikai témákban is otthonosan mozgott.

1969. július 1-én házasságot kötött Szathmári Sándor, történelem-földrajz szakos tanárral, aki házasságuk 45. évében hunyt el.
1970- ben született Anna, majd 1972- ben Orsolya lányuk, 4 unokáját is nagyon szerette. A lányai is pataki diákok voltak, egyikük még szüleivel is tanított együtt.

A tanárnőre az általa nagyon szeretett Sárospatak és a pataki diákok nagy testvérisége mindig emlékezni fog.

Feltöltő

Fel