Rendőrségi tájékoztató az elektromos vagy robbanómotoros kerékpárok használatáról

A közlekedésrendészeti intézkedések során a rendőrség folyamatosan végzi a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzését. Tapasztalataik alapján elmondható, hogy egyre több állampolgárban tudatosul az, hogy ezek az eszközök tényleg a biztonságunkat szolgálják. A biztonsági öv a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak használata azon kívül, hogy kötelező, valóban megóvhat komolyabb sérüléstől egy közlekedési baleset során. A tavaszi időjárásnak köszönhetően az elektromos meghajtással rendelkező kerékpárok egyre nagyobb számban jelennek meg a közlekedésben és fontos, hogy az előírásokat betartva és a védőfelszereléseket viselve közlekedjünk azokkal. Ez a fajta közlekedési mód jellemzően az idősebb korosztály körében népszerű.

A KRESZ ide vonatkozó pontja: az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 1. SZÁMÚ FÜGGELÉK, II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak fejezetének r/1 bekezdését a 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 28. § (2) bekezdése így módosította:

Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

A hagyományos kerékpárok mellett az előírásoknak jelenleg az olyan elektromos kerékpárfajta felel meg, melynél csak akkor működik az elektromos rásegítés, amikor pedálozik a vezető. A kerékpár nem rendelkezhet gázkarral, mint egy motor, hanem egy beépített szenzor szabályozásával segít be az elektromos motor a hajtásba.
Az olyan járművek esetében, amelyeken nem található pedál vagy az elektromos vagy a robbanómotoros rásegítés a pedáltól független kapcsolóval (pl. gázkar) is működtethető, nem valósul meg az a feltétel, hogy a motor segítse a jármű hajtását, hiszen a motor az emberi erő nélkül is használható hajtásra.

Ennek megfelelően azok az elektromos vagy robbanómotoros kerékpárok, amiket emberi erővel történő hajtás nélkül kizárólag csak a motor hajtja, az a jármű már segédmotoros kerékpárnak minősül. Ebben az esetben már nem számít, hogy a beépített motor teljesítménye 300 W alatt vagy fölött van, mert a jármű anélkül, hogy a vezető hajtaná, képes önállóan elindulni, felgyorsulni, tartani a sebességét, és így már nem kerékpárnak minősül. Az ilyen járművek vezetéséhez már érvényes vezetői engedély és kötelező biztosítás valamint bukósisak használata szükséges és utas nem szállítható rajta.

A rendőrség kéri, hogy aki ilyen jármű vásárlását tervezi, megfelelően tájékozódjon a leírtakkal kapcsolatban, hiszen a jármű vezetőjét a jogszabály nem ismerete nem mentesíti a felelősségre vonástól. Az ilyen járművekkel történő közlekedés során, a bukósisakon kívül ajánlott, a megfelelő védőfelszerelések viselése is.

Feltöltő

Fel