A nemzet egységét, függetlenségét ünnepelhették március 15-én Sárospatakon

A függetlenség, a nemzetért való kiállás 1848-as történelmi példája napjaink Magyarországát is kötelezi a nemzetért való kiállásra – mondta ünnepi gondolatai között Kavecsánszki Ádám. Március tizenötödike tiszteletére a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke mondott beszédet Sárospatakon.

Évről-évre ismétlődő, a magyarságot megerősítő emlékezés időszaka március 15-e. Olyan alkalom, amikor büszkék lehetünk elődeinkre, akik nem féltek harcba szállni az igazságért és szabadságért – mondta Kavecsánszki Ádám. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen jelentette ki azt a pataki öregdiák, A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, hogy az ünnepi mérföldkő alkalmával büszkének kell lenni minden magyarnak múltunkra. A közös akarat erősségére, és függetlenség iránti vágyból adódó elszántságra a következő századokban is támaszkodhattak nemzetünk tagjai, ugyanakkor napjainkban is erős kiállásra van szükség az ország érdekében – hangsúlyozta ünnepi gondolatai között az elnök.

1848 minket igazolt, ahogy 1956 is. Nekünk márciusi ifjaink vannak és pesti srácaink és lányaink. Nekünk senki sem kell, hogy elmagyarázza, mit jelent a szabadság, az egyenlőség, a testvériség vagy az önrendelkezés, az egyenjogúság és a haza szeretete! Nemzedékek óta a vérünkben van – értjük és érezzük, jobb és nehezebb időkben is felelőséggel őrizzük. Nekünk senki sem kell, hogy elmagyarázza, mit is jelent a felhívás: legyen béke, szabadság és egyetertés.”  mondta Sárospatakon Kavecsánszki Ádám.

A köszöntő gondolatot díjátadó követte. A Rádió Aktív és Zemplén Televízió egykori munkatársa, a Hegyalja Televízió főszerkesztője, Prokop Viktor vehette át a képviselőtestület döntésének értelmében 2023-ban a Sárospatak nyilvánosságáért díjat.

A megemlékezés folytatásaként az Árpád Vezér Gimnázium diákjainak, tanárainak műsorát láthatták az emlékezők, melyet követően koszorúkat is elhelyeztek az Iskolakertben található Kossuth szobornál.

(Fotó: Fodor-Nagy Gergely)

Feltöltő

Fel