Időtlen életművet hagyott maga után – szobrot avatott Harsányi István tiszteletére az utókor

Igazi pedagógus egyéniség volt dr. Harsányi István. Az emlékére avattak szobrot január 20-án, pénteken a Sárospataki Református Kollégium udvarán.

Az eseményen többen megjegyezték: az országos szinteken is maradandót alkotó, 2002-ben elhunyt pszichológus-tanár máig ható tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a várt avatóközönség többszöröse jelent meg az eseményen.

Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója bevezetőjében megjegyezte: a szobor létrehozását lehetővé tévő alapot fenntartójuk, a Tiszáninneni Református Egyházkerület hozta létre, de támogatást nyújtott Sárospatak önkormányzata, a Comenius Társaság, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványa, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, valamint a kezdeményező tudományos gyűjtemények.

Harsányi István életútját dr. Bolvári-Takács Gábor, a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanszékvezető tanára méltatta. Mint elmondta, Harsányi István az újat kereső, páratlan inspiráló képességgel rendelkező gimnáziumi tanár volt, aki 1935-ben indította el Patakon azt a népi tehetséggondozó és tehetségmentő programot, amelynek köszönhetően több száz szegény sorsú, de tehetséges fiatal juthatott be a kollégiumba és válhatott később a nemzet felelős értelmiségiévé. 1960-ban újraindította a pataki diákok budapesti baráti körét és meghatározó tagja volt annak a lobbista körnek, amelynek tevékenysége komoly szerepet kapott abban, hogy Sárospatak 1968-ban újra városi rangot kapott. Megszervezte a pataki öregdiákok világtalálkozóját és részese volt a népfőiskolai mozgalom országos újraindításának. Harsányi István olyan életművet hagyott maga után, ami időtlen – közölte dr. Bolvári-Takács Gábor. 

A Harsányi család nagy számban képviseltette magát a szoboravatón. Harsányi István fia, dr. Harsányi Ádám nyugalmazott kardiológus főorvos lapunknak elmondta: édesapja ugyanolyan inspiráló személyiség volt a családban is, mint diákjai körében.

A szobor alkotója Meszlényi Molnár János szobrászművész.

BSZA

Feltöltő

Fel