Első nemzetközi kongresszusát szervezi a Tokaj-Hegyalja Egyetem

A világ 15 országából érkeznek vendégek november közepén Sárospatakra a Tokaj Wine Congress első nemzetközi kongresszusra. A Tokaj-Hegyalja Egyetem kezdeményezésében a környező borászatok közreműködésével és számos támogatóval útjára indított hiánypótló szakmai fórumot november 13 és 15 között rendezik.

Az eseményt a kongresszus két fővédnöke, Prof. Dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Csányi Sándor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg november 13-án. Nyitóbeszédet mond Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, valamint Dr. Horváth Ágnes a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

A nemzetközi kongresszus a szőlészetet és borászatot a fenntarthatóság lencséjén át vizsgálja akadémikusok, kutatók, egyetemi oktatók, a borszakma szereplői, marketinges és turisztikai szakembereknek segítségével. Alapvető cél, hogy megvitassák a bortermelés jövőjét, a bor kulturális örökségének megőrzését, borturizmus, és a szőlészeti-borászati oktatás minden szintjén.

A rendezvény különlegessége és fontossága abban rejlik, hogy kevés olyan alkalom van nemcsak az országban, hanem a világban is, ahol az oktatás-kutatás-gyakorlat találkozik és a szőlő-borágazat valamennyi szereplője megszólításra kerül.

A kongresszusra a tudományos kutatás legnevesebb hazai és nemzetközi képviselői mellett meghívást kapnak valamennyi hazai borvidék vezető borászai, akik nemcsak résztvevőként, hanem a magyar minőségi borok legjobb termelőiként is bemutatják kiváló boraikat és egyéb termékeiket, szolgáltatásaikat a Tokaji borvidék neves szőlészeivel közösen és gyakorlati tudásukkal, tapasztalatukkal hozzájárulnak a kongresszus sikeréhez.

A rendezvény alapgondolata, hogy olyan tudást adjon át a szakembereknek, amely nemzetközi és holisztikus szemszögből is korszerű, hasznos és könnyen átültethető a gyakorlatba.

Az angol nyelvű plenáris előadások mellett szekciók és kerekasztalbeszélgetések adnak teret az aktuális kérdések megvitatására, az új módszerek bemutatására, a máshol jól bevált gyakorlatok átadására.

helyszínek: A Tokaj- hegyalja térség települései
központi rendezvény: Tokaj – Hegyalja Egyetem, A Művelődés Háza és Könyvtára
szekciók, hivatalos látogatások:
Grand Tokaj- Szegi pince
Rákóczi Szüretelőház, Tarcal
Akadémiai Központ, Mád,
Dégenfeld kastély, Tarcal
Henye Bor és Vendéglátó Központ, Bodrogkeresztúr
Sauska Birtok, Rátka

A rendezvény szakmai programja zártkörű, de a nyitó és záró napokon, vagyis november 13-án vasárnap és 15-én kedden minden érdeklődőt szeretettel várunk a Makovecz térre borászatok és kézműves termékek kóstolójával, vásárával.

A kongresszus jellegéből adódóan kérjük, ezeken a napokon A Művelődés Háza helyett a Tokaj-Hegyalja Egyetem szolgáltatását vegyék igénybe!

Feltöltő

Fel