Az elmúlt hónapokban zajlott a A Művelődés Háza és Könyvtára tehetséggondozó programja

Az elmúlt hónapokban zajlott a A Művelődés Háza és Könyvtára tehetséggondozó programja az NTP-INNOV-21 pályázat keretén belül. A 60 órás tanfolyami programban a 18-25 év közötti korosztály táncos tehetségfejlesztését célozták meg az oktatók – Darmos Éva vezető tehetségfejlesztő, és Darmos István tehetségfejlesztő -, érintve a zeneművészetet is a népdaltanulás az ének technikai képzés, valamint a népzenei alapokkal való ismerkedés során. Mindennek része a tánctechnikai fejlesztés, és a testi fejlesztés a táncanyagok tanulásán keresztül, az elméleti – folklorisztikai – képzés, s ehhez kapcsolódóan a dramaturgiai ismeretek bővítése is. A program megvalósítását külsős szakemberek, önkéntes segítők és – a zempléni szlovák táncok kapcsán – külföldi szakemberek is segítették.
Az elmúlt hónapokban a fiatalok két táncanyaggal ismerkedtek meg, bodrogközi táncokkal, és zempléni szlovák táncokkal, annak a gondolatnak a szellemében, hogy a Kárpát-medencei tánckultúra közös gyökerekből táplálkozik, s számos párhuzam található az itt együtt élő nemzetiségek táncai, népzenéje között. A tanult táncokat egy kitalált történetre felfűzve jött létre a Párhuzamok című műsor, amelynek bemutatása június 17-én a program záró eseménye volt. A műsorban bodrogközi páros táncokat, tréfás verbuválást és hatoztatót, szarku raz elnevezésű zempléni szlovák férfitáncot, valamint zempléni szlovák páros táncokat láthattak az érdeklődők, az előadás népzenei kíséretét a Szikes Zenekar vállalta fel.
A program kiegészítéseként Budapesten a Táncháztalálkozón és a szentendrei skanzenben a Pünkösdi Fesztiválon vettek részt a fiatalok, ezek a néptánc előadásokkal, táncházakkal, népművészeti vásárral, jól kiegészítették a foglalkozásokon tanultakat. A program lehetőséget adott próbacipők és zempléni szlovák ruhadarabok beszerzésére is.

A tehetséggondozó program a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Darmos István beszámolója

Feltöltő

Fel