Makovecz-installáció érkezett Sárospatakra

Makovecz Imre, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet megteremtője előtt tiszteleg az az oszlop, amely a Makovecz Imre téren látható Sárospatakon.

A Makovecz hagyaték a magyar kultúrának egy olyan különleges részre, amit a ma élőknek tovább kell örökíteni, ráadásul Sárospatak az a város, amely az igazi világhírt eredményezte a tervezőnek, amikor elkészült 1983-ban A Művelődés Háza – mondta Aros János. A polgármester hozzátette, Makovecz kézjegye a belváros számos pontján látható, tisztelői és az építészet kedvelői számára egy Sárospataki séta ilyen szempontból is történelemóra. 

Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a 2011-ben elhunyt építész hagyatékát a Makovecz Alapítvány is őrzi. Az ő kezdeményezésükre és a Nemzeti Múzeum hozzájárulásával sikerült az installációt létrehozni. Elhangzott az is, hogy többnyire olyan helyszínekre állítanak ki, ahol az építészetnek különleges hagyományai vannak. A főigazgató-helyettes megemlítette, Makovecz számára az építészet nem csak funkcionális dolgot jelentett, hanem mindig a szakralitás felé vitte az építészetet. Ezt a hagyományt támasztotta fel és tartotta életben a sajátosan magyar látásmódjával. Úgy fogalmazott Tomka Gábor, hogy Makovecz Imre épületeinek van valami mondanivalója. Az épületei szervesen illeszkednek a tájba, nagyon fontos volt számára, hogy a hely szellemének megfelelően alkosson. Hagyatéka élő azért is, mert iskolát alapított, ahol tanítványai követik ezt a sajátos szellemiséget. Makovecz arra is példa, hogy nem lehetetlen Magyarországról világszínvonalút alkotni. 

Feltöltő

Fel