2022-ben „Bonis Bona” díjat vehetett át városunk szülöttje, Dr. Novák István jászberényi plébános

Dr. Novák István a Jászberényi Barátok Temploma plébánosa, székesegyházi kanonok, a Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Középiskola egykori főigazgatója, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese 2022. április 25-én Budapesten „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” elnevezésű díj, „Kiváló tehetséggondozó” kategóriájában elismerésben részesült. A díjat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára és Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára adott át.

Dr. Novák István papi pályafutása során a plébániákkal kapcsolatba kerülő fiatalokkal való törődést szívügyének tekintette, egyengette pályájukat, a tehetségeseket eljuttatta a felsőoktatásba. Közülük sokan diplomás emberként komoly beosztást értek el.

Jászberényben, közel másfél évtized alatt az Egri Főegyházmegye legnagyobb oktatási komplexumát hozta létre és főigazgatóként eredményesen működtette. Az egyház által visszakapott általános iskolában gimnáziumi oktatást indított, majd az Egri Egyházmegye által átvett Liska József Szakképző iskolában folyó szakmai oktatás színvonalát és tanulólétszámát növelte. Legutoljára egy új építésű óvodát vett át működtetésre, mely a szülői igényeket a mai napig sem tudja kielégíteni.

Iskolairányítási elvét az általa választott mottó jellemzi: Hit, Tudás, Fegyelem. Azaz a tudás kiteljesedése csak fegyelmezett munkával, szorgalommal és hittel valósítható meg.

Munkája során módszeresen ügyelt arra, hogy a diákokat és a tanárokat képességeik, emberi értékeik alapján kell megítélni, feladatokkal ellátni és teljesítményt megkövetelni.

Fontosnak tartotta minden területen a tehetséges tanulók támogatását, elismerte a tanárok versenyekre, valamint különböző rendezvények szereplésére való felkészítő munkáját.

Gondosan ügyelt arra, hogy tovább erősítse a Liskás tanulók hagyományosan jó szereplését az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken, ahol az iskola hírnevének öregbítése mellett a versenyzők számára komoly tét és jutalom a jeles szakmai vizsgaeredmény és szakirányú felsőoktatási felvételi.

Nagy gondot fordított a hagyományos közoktatási tanulmányi versenyek mellett az egyházi szervezésű vetélkedőkre, versenyekre. A tanulók ösztönzésére és elismerésére újabb díjakat is alapított.

Módszere, stratégiája sosem az elmarasztalás, hanem az elismerés, a dicséret, a bátorítás, az ösztönzés. Minden munkát, teljesítményt figyelemmel kísért, jó tanácsokkal, elismerő szavakkal illette a diákokat, tanárokat. Mindenkit bátorított az oktatás egyes szegmenseiben való megmérettetésre, az új kihívások teljesítésére.

Dr. Novák István atya méltán kapta a kitüntetést, hiszen odaadó és lelkes szakember, pedagógus, aki munkájával, szolgálatával és hiteles példájával járul hozzá a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához és szellemi-lelki gyarapodásához.

Feltöltő

Fel