Leghűségesebb népe emlékezett II. Rákóczi Ferencre

A nagyságos fejedelem élete utolsó éveit törökországi emigrációban töltötte. Rodostóban halt meg 1735. április 8-án.

II. Rákóczi Ferenc emléke a nép emlékezetében tovább élt. 1906-ban tértek haza Törökor-szágból hamvai, a kassai Szent Erzsébet székesegyház lett végső nyughelye. Születésének, életének, halálának helyszínei, Borsi, Sárospatak, Kassa nemzeti zarándokhelyek lettek.

A szabadságharc kibontakozása a ruszinok lakta területekhez kapcsolódott. 1703 nyarán, amikor II. Rákóczi Ferenc a Vereckei-hágónál Magyarország területére lépett, saját Bereg vármegyei birtokaira érkezett haza. Annak ruszin népe csatlakozott az ország belseje felé tartó Rákóczihoz, ők voltak első katonái. Hűségüket, ragaszkodásukat fejezte ki a fejedelem azon gondolata, hogy a ruszinság a „gens fidelissima”, „a leghűségesebb népe”.

A ruszinság történelmi hagyományába beépült örökségként, hogy ők „Rákóczi leghűsége-sebb népe”. Három évszázad múltán, a mai leszármazottak egyik legjelentősebb ünnepe a sárospataki várkertben tartott Rákóczi megemlékezés. 2022. április 9-én a fejedelem halálá-nak 287. évfordulóján találkoztak és emlékeztek a magyarországi ruszin szervezetek Sáros-patakon.

A Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetsége, az Országos Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, a Sárospataki Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múze-uma közös rendezvényén közel háromszázan vettek részt. Budapestről, az ország és megye különböző részeiről érkeztek a ruszin nemzetiségi önkormányzatok képviselői. A szülőfalut, Borsit a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke, tagjai képviselték.

A helyi görögkatolikus templomban tartott Szent Liturgia után a várudvarban folytatódott a megemlékezés (az eső elől a várkertből ide húzódtunk). Kramarenkó Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat az elnöke, Dr. Enghy Sándor egyetemi tanár, a Sárospataki Reformá-tus Teológiai Akadémia rektora, Dr. Tamás Edit a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Mú-zeuma igazgatója beszédeikben hangsúlyozták a megemlékezés különleges voltát, kiemelték a magyarországi nemzetiségi önkormányzatok törvény biztosította lehetőségeit, a ruszinok történelmi hagyományok átadásában nyújtott példamutatását és ragaszkodását II. Rákóczi Ferenchez. Kozsnyánszky János, az MROSZ- elnöke zárógondolatai után a résztvevők meg-koszorúzták a II. Rákóczi Ferenc szobrát a várkertben.

Dr. Tamás Edit

Feltöltő

Fel