Tájékoztatás legeltetési tilalomról és ebzárlatról

Tisztelt Lakosság!
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Agárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Sárospatak város közigazgatási területén 2022. március 28. és 2022. április 17. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el a következők szerint:

Ebzárlat:
– tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
– kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
– a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
– Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozások alól.
– Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény ( pl. kiállítás, sportrendezvény) nem tartható.
– A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi/külvárosi zöldterületeken azonban igen.

Legeltetési tilalom:
– a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,
– bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos!
– az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagységétől függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni.
– tilos a legelő területén. vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

Feltöltő

Fel