Együttműködés aláírása, jegypénztár átadása és kiállításmegnyitó a Rákóczi Múzeumban

Együttműködést kötött a Magyar Nemzeti Múzeum és a Tokaj-Hegyalja Egyetem, Sárospatak a Rákóczi-várban.

Tudományos tanácskozásokat és könyvkiadási programokat fogunk indítani a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel közösen – mondta L: Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a két intézmény együttműködési megállapodásának aláírásakor Sárospatakon.

A főigazgató hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Múzeumnak fontosak a helyi, regionális együttműködések. Mint fogalmazott, a Magyar Nemzeti Múzeum vidéki tagintézményei fontos szerepet töltenek be a helyi közösségek kulturális, művészeti és tudományos életében. A Magyar Nemzeti Múzeum a megyei, egyházi és önkormányzati intézményekkel kialakított kapcsolatain keresztül is jelentős lendületet adhat a Tokaj-Hegyalja Egyetem kutatócsoportjai és tanszékei tudományos tevékenységének, továbbá a hallgatók számára gyakorlati helyszínként is szolgálhat.

Bolvári-Takács Gábor, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora elmondta, az Egyetem együttműködésre törekszik a hegyaljai intézményekkel kutatási, kulturális és oktatási feladatai mentén. A Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki filiáléja, a Rákóczi Múzeum Tokaj-Hegyalja kultúrájának egyik meghatározó otthona. Bolvári-Takács Gábor kiemelte, az Egyetem a képzés során kötelezően előírt szakmai gyakorlat lebonyolításában számít a Nemzeti Múzeum intézményeiben folyó munkára, ugyanakkor publikációs lehetőséget biztosít a múzeum tudományos munkatársainak.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, bízik benne, hogy Tokaj-Hegyalja kulturális fejlődésének újabb lendületet ad a most aláírt megállapodás. Mint mondta, Sárospatak és környéke a magyar nemzeti kultúra épített és szellemi örökségének megkerülhetetlen része, amelynek megőrzése, fejlesztése mindannyiunk közös érdeke.

Az együttműködés aláírása után átadták a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma megújult jegypénztárát, ami a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében készült el. Az ország leglátogatottabb vidéki múzeumai sorában számon tartott Rákóczi-vár új közönségfogadó tere mától megnövekedett alapterülettel, egy további pénztárhely kialakításával, modern külsővel várja a látogatókat.

A rendezvény végén Stumpf István kormánybiztos megnyitotta a Thomas Ender akvarelljei című időszaki kiállítást.

Forrás: MNM honlapja
Fotók: Gombos Levente

Feltöltő

Fel