Családi „Tekerj a zöldbe!” – zempléni bringatúra

CSALÁDI „TEKERJ A ZÖLDBE!” – zempléni bringatúra
 Sárospatak-Karos 

A programsorozat célja:
• országszerte népszerűsíteni a kerékpározást, könnyen teljesíthető túrákkal, a Zemplén több területén.
• A program azokat kívánja megmozdítani, akik egyedül félnek nekivágni, de társaságban bátran letekernek egy rövidebb szakaszt a természetben.
• Célunk, hogy a közösségben való és nem verseny/teljesítményorientált kerékpározással minél több embert tudjunk kerékpárra ültetni.
• Szeretnénk, ha az emberek nem a fotel előtt töltenék a hétvégéiket, hanem kimennének a szabadba és a kerékpározással tennének valamit az egészségükért, ezzel példát mutatva a gyerekeiknek!

Időpont: 2022.03.25. péntek, 14.00-18.00
-Gyülekező: Sárospatak, Makovecz tér 13.45
-Útvonal: Sárospatak-Vajdácska-Karos-Vajdácska-Sárospatak
-Táv: 32 Km
-Ajánlott: 10 éves kortól-100 éves korig 
-A túrán való részvétel: 18 év alatt ingyenes, felnőtteknek 500,- Ft, mely tartalmazza a 3 fő túravezetőt, autós kíséretet, szükség esetén emberi és technikai elsősegélynyújtást.
JELENTKEZNI A TÚRÁRA TELEFONON VAGY E-MAILBAN LEHET:
Árpád Vezér Szabadidős, Természetjáró- és Diáksport Egyesület
Györki Erika
TEL: +36/70/771-51-67
E-MAIL: uzenet.gasztrobicikli@gmail.com
FACEBOOK: Gasztro Bicikli (https://www.facebook.com/Gasztrobicikli)
WEB: www.gasztrobicikli.hu
A jelentkezéskor kérjük a látogatóközpontba való belépést jelezni!

ÚTLEÍRÁS:

Kihasználva a jó időt, március 25-én indítjuk a bringás szezont. Mivel a tél után még nem vagyunk kellően edzettek, ezért rövid túrát tervezünk.

UTICÉLUNK:
-Karos, Honfoglalás kori temető
Karos község határában, a Honfoglalás kori Régészeti Park részeként, az 1986-90 közötti ásatások során, a temető 73 sírhelyét tártak fel és rekonstruálták. A temetőben feltárt sírhelyek megjelölésével készült el a honfoglalási kori temető rekonstrukciója. A karosi sírleletek fontos bizonyítékai annak, hogy a Bodrogköz volt a honfoglaló magyarság egyik első telephelye. E helyen kerültek elő a Kárpát-medence eddig ismert leggazdagabb Honfoglalás kori temetője. A sírokban bizánci és nyugati eredetű ékszereket is találtak. A feltárt sírok teljesen új megvilágításba helyezték a térség IX–X. századi múltját: a díszes szablyák, övveretek, tarsolylemezek, a sok pénzérme azt mutatja, hogy a magyarság uralkodó nagyfejedelme ebben a térségben építette ki első hatalmi központját. A temető a honfoglalás korában keletkezett, a már Bodrogközben letelepült törzsnek volt temetője pár évtizedig, a sírok hierarchia szerint helyezkednek el.
-Karos, Honfoglalás Kori Látogatóközpont (belépés önköltséges)
A kiállítóteremnek helyet adó épület alakja is meghatározó. A honfoglaló magyarok által használt visszacsapó íj formáját jeleníti meg, a közepén nyíltartó tegezzel. Teraszáról a Zempléni-hegységre és az alatta elterülő tájra nyíló csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. Az épület két szintjén látható kiállításon a 9-10. század korszakát mutatják be a látogatók számára a sztyeppéktől a Vereckei-hágón való átkelésen át a letelepedésig és az ország megalapításáig. Mindezt egy akkor élt előkelőség életútján keresztül kísérhetjük végig, születésétől a Karoson történt temetéséig. A látogatóközpontban napjaink modern technikáival (érintőképernyős alkalmazások, interaktív eszközök, animációk, filmek és hanghatások) hozzák közelebb hozzánk a történelmet, az akkor élt emberek mindennapjait és tárgyi kultúráját.
A KERÉKPÁRTÚRA A „TEKERJ A ZÖLDBE!” TÚRASOROZAT RÉSZE, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.
https://www.facebook.com/tekerjazoldbe

A TÚRÁN VALÓ RÉSZVÉTEL SZABÁLYAI:
-A túra nem a sebességről, hanem a jó társaságról szól, tehát bárkit, bármilyen kerékpárral szívesen látunk, célzottan a kezdőket is!
-A sisak használata ajánlott (nem kötelező), melyet korlátozott számban biztosítani tudunk előzetes igényjelzést követően!
-A közúton kötelező a KRESZ betartása.
-Szintidő nincs, lehetőleg egy csoportban szeretnénk haladni, mérsékelt tempóban.
-Mindenki saját felelősségére vesz részt a túrán.
-A túra lebonyolítását 3 túravezető is segíti, akik végig segítik a csoport haladását és az esetleges szerelési munkákat ellátják.
-A programváltozás jogát fenntartjuk!

Feltöltő

Fel