Három cápa is beszállt az űrbizniszbe – 750 millió forintos üzlet lehet a pataki kutató ötletéből

Az RTL Klubon futó Cápák között című üzleti showban még soha senkinek nem ajánlottak ennyit a cápák az ötletéért. Most az űrbizniszbe fektetnének több mint 2 millió eurót (750 millió forint)  – írta a Forbes.hu internetes oldal.

„Szerettek kertészkedni?” – kérdezte a prezentációja elején a sárospataki Dr. Mátyás Bence kutató, akinek az űrcégébe végül három cápa is beszállt. Az „űrkertész” vállalkozásának célja, hogy az emberi élethez szükséges atmoszférát teremtsen a Marson. Ehhez stressztűrő növényeket és magvakat juttatna a bolygóra starship űrhajókkal. Az asztrobiológus, a Genesis Genesis Sustainable Future Kft. és a Genesis Analitycs Kft. társalapítója és ügyvezetője már nyolc kutatólabort igazgatott és a kutatásaiért 29 évesen professzori címet kapott. A kutatásaiban terraformálással, azaz más bolygók földszerűvé alakításával foglalkozik. Munkatársaival egy csúcstechnológiás növénytermesztési stratégiát dolgoztak ki, amely lehetővé teszi növények telepítését távoli bolygókra.

Dr. Mátyás Bence most egy, a Földön is hasznosítható, úgynevezett mikrochip-elektroforézisre alapuló termék fejlesztésére kért befektetést. Ezt szerves molekulák detektálására és számszerűsítésére használnák, amelyet a rákkutatásban és a cukorbetegség korai diagnosztizálására alkalmaznának. Ebből a fejlesztésből szeretnének dobozos terméket gyártani, amely a kutató elmondása alapján pesszimista becslések alapján is minimum hússzoros profit margint hozna a következő hat évben. Moldován András, Balogh Péter és Balogh Levente fejenként 500 ezer euróval, azaz több, mint 180 millió forinttal terveznek részt venni az üzletben. Emelett azt ígérték, hogy a 2 millió eurós befektetési igény fennmaradó 500 ezer eurójának előteremtésére is keresnek megoldást. Dr. Mátyás Bence a 2 millió euróért cserébe összesen 10 százalékos tulajdonrészt ajánlott. A cápák 15 százalékot kértek, amit a kutató el is fogadott – írja a Forbes.hu.

Fotó: RTL Klub

De mire is haraptak rá a cápák? Mivel foglalkozik a pataki fiatalember? Válaszokért nézzék meg a Hegyalja Televízió 2021. márciusában készült beszélgetését a fiatal tudóssal.

 

 

Feltöltő

Fel