Átadták a megújult Mozit

A több mint 2 milliárd forintból megújult A Művelődés Háza és Könyvtára épületének jobb szárnyában található Mozi is új erőre kapott a beruházás részeként. Október végén már újra megnyitottak, hivatalos átadását decemberben tartották meg.

Patakon a mozi mindig is a közösségi élet egyik fontos színtere volt. Már a régi időkben is nagy örömmel érkeztek ide a patakiak és a környező települések lakói, hogy valami újdonságot lássanak a filmszínházban – mondta az átadáson a város polgármestere. Moziba járni magam is nagyon szerettem, meg volt a különleges varázsa, ráadásul az évtizedek alatt sokat változott. Régen Rákóczi Mozi volt, majd megépült Makovecz Imre tervei alapján a Művelődés Háza, melybe betagozódott a mozi is. Változások voltak abban a tekintetben is, hogy a kétezre évek második felére már komoly fejtörést okozott a városvezetésnek, hogy mi legyen az épülettel, hiszen volt benne például disco is – emlékezett a régi időszakra Aros János.

Tudatosan törekedett már Dr. Hörcsik Richárd is, mint polgármester arra, hogy fennmaradjon a mozi, hiszen ez a pataki kulturális életnek szerves része lett. A sárospataki Mozi 2005-től folyamatosan art moziként üzemelt, 2013-ban pedig olyan adatokat láttunk, ami a létezés, fenntartás kérdését vetette fel újra. Úgy döntöttünk, hogy fejlesztünk, így minisztériumi támogatással 2014-ben modernizáltuk a mozi egészét, ennek eredményeként 2014. első negyedévétől új műszaki tartalommal és technikai lehetőségekkel bővülve folytathattuk a filmkultúra népszerűsítése és közösségformálás terén végzett sokszínű tevékenységünket. Ekkortól már 3 D-s moziként is üzemelhetett az egység, a látogatószámok kedvezően alakultak, majd elérkezett a lehetőség a teljes Ház felújítására. A két milliárd forintot meghaladó fejlesztésből a mozi teljesen átépült, megújult: csak a falai maradtak meg.

Aros János szerint az újabb fejlesztéssel valóban 21. századi mozi jött létre, ami sokáig szolgálhatja a filmek szerelmeseit.

Saját „gyermekenként” tekintek a mozira – mondta lapunknak Sajószegi Gábor A Mozi vezetője, a Művelődés Háza és Könyvtára megbízott igazgatója. A Makovecz ház teljes felújítását Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónővel karöltve felügyeltük a legapróbb részletekig, azt már most látjuk, hogy az október 28-i nyitást követően hozzánk érkező több mint 1300 vendégnek tetszenek az újítások.

Miután csak a falak maradtak meg, lehetőségünk adódott a teljes átgondolásra, melyben Sáros László tervező, a műszaki ellenőrök és a kivitelező ÉPSZER Zrt. csapata valóban konstruktív partnerünk volt – jegyezte meg Sajószegi Gábor.

Mi újult meg?
Új hangszigetelés, hangterelő elemekkel, a passzív vetítési rendszer vagyis a vászon egy ívelt és nagy fényvisszanyerőképességű vászon lett és új, korszerű RGB vetítőrendszer került beépítése, a hangtechnika is frissült a kor követelményeinek megfelelő színvonalra.

Megújult a nézőtér kialakítása, új, már pohártartós székeket építettek be és az előtérben is számos változást hajtottak végre és természetesen akadálymentes lett a bejárat is. Újdonság, hogy már online jegyfoglalásra, jegyvásárlásra is lehetőség van. A régről ismert – előtérben megszokott képgaléria visszakerül majd a helyére -tette hozzá a megbízott igazgató.

Elmondható, hogy a megújult mozi „Zöld” is lett, ugyanis a fűtését-hűtését levegő-levegő hőszivattyú biztosítja, a világítás LED technológiát alkalmazva szabályozható lett, a beépített műszaki eszközök várható élettartama kiemelten magas – beleértve a „vetítőgépet” is, ami 20.000 Lumenes fényerejével már nem xenon izzó, hanem LED lámpás, így a nagy környezeti terhelést jelentő xenon gázzal töltött izzó tönkremenetele sem terheli a környezetet.

Megmaradt az Art Mozi jelleg, ami alapján a jövőben nem is nem csak a nagy világsikerű filmeket vetítik majd, hanem dokumentalista vagy éppen fesztiváldíjas filmek is jelen lesznek a kínálatban. Az árak tekintetében egyelőre nincs változás, továbbra is a régió legolcsóbb mozija működik Patakon!

Feltöltő

Fel