Megújul Magyarország első fedett tornacsarnoka

Megkezdődik Magyarország első, 160 évvel ezelőtt épített fedett tornacsarnokának felújítása a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában – jelentette be Wáberer György, Tokaj-Zemplén Térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos abban az épületben, amelyben gimnáziumi éveiben maga is a testnevelési órákon részt vett. A rekonstrukció tervei elkészültek, a kivitelező kiválasztása megtörtént, a munkák befejezésének határideje 2022 nyara.


A Döntéselőkészítő Bizottság támogató döntése alapján a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Kormányprogram keretéből 200 millió forintos keret áll rendelkezésre a műemléki épület felújítására. A kivitelező a csarnok eredeti állapotát állítja helyre és lehetőség szerint megőrzi az eredeti szerkezeteket és az anyagokat.
Nagy Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója elmondta, hogy a szertornára, vívásra és küzdősportokra alkalmas létesítmény a felújítást követően napi 16 órában nyitva lesz és óránként akár 30-35 diák számára nyújt ideális körülményeket a sportoláshoz. A létesítmény múzeumként is működni fog.
Az ország legrégebbi sportlétesítménye 1862-ben épült. Ma is használatban van, de állaga teljesen leromlott. Az épület jelenleg műszakilag és esztétikai szempontból is elhanyagolt állapotban van. Teljes körű, átfogó rekonstrukciójára az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség annak ellenére, hogy az idők során számos szakvélemény rögzítette az adott szerkezet és az alkalmazott anyagok rossz műszaki állapotát.
A létesítmény üzemeltetését a Tiszáninneni Református Egyházkerület jóváhagyásával a jövőben is a Gimnázium látja el.

Feltöltő

Fel