Pósa Lajos verseiről A Művelődés Háza Könyvtárában

Az Országos Könyvtári Napok keretében könyvtárunk vendége volt Sás Károly és Sás Ildikó. Új kötetük a címe: Pósa Lajos – Válogatott versek – Csillaghúros dallamok. Megjelent a költő 170. születésnapjára hetven válogatott verssel, melyből a szerzőpáros – apa és lánya – tizenötöt megzenésített és a könyvhöz CD is készül.

A Gödöllőn élő Sás Károly zenetanárként és zeneszerzőként évekkel ezelőtt hozta létre leányával együtt a Csillaghúr Zenekart, amely hamar népszerűvé vált.

Pósa Lajos költő, az eredeti magyar gyermekirodalom megteremtője, Az Én Újságom szerkesztője. Pósát előbb az apa fedezte fel,- megragadta verseinek dallamossága, ritmusa –, majd általa Ildikó is a bűvkörébe került. Elvarázsolta őket a Pósa-versek tisztasága, természet- és hazaszeretete. Ez az, ami mit sem vesztett időszerűségéből.

A verseket eredeti illusztrációkkal együtt a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának gyűjteményéből válogatta Sás Károly, így nem véletlen, hogy a könyv magyarországi ősbemutatóját Sárospatakra terveztük. Sajnos a pandémia és könyvtárunk költözése miatt csak mintegy másfél évvel később valósult meg az elképzelésünk, de a találkozó közönségét ez egy cseppet sem zavarta. Többen is jelezték, hogy a megújult könyvtár méltó helyszínt biztosított az érzelmektől áthatott eseménynek.

Családias körben, jó hangulatban zajlott le a rendezvény, amely kötetlen beszélgetéssel zárult.

Feltöltő

Fel