Lopják a bodzát – rendőrségi felhívás

Míg néhány éve a kutyának sem kellett a bodza Zemplénben és Hegyalján és a felvásárlási ára is 100 Ft alatt volt, idén a kiváló minőségű termésre ugrásszerű kereslet jelentkezett. Ezzel párhuzamosan az idegenek is megjelentek a sorok között.

Idén nagyjából 500 Ft egy kilogramm bodza ára, ennyi pénzért már sokan mernek kockáztatni – mondta Sárospatak Város rendőrkapitánya. Dr. Téglás István lapunknak elmondta, az utóbbi időszakban több alkalommal is lopásról értesítették a rendőrséget a gazdák. Volt olyan eset, amikor a termelő részben tudta egy adott jármű rendszámát, majd a lopást bejelentve a rendőrség eljutott az elkövetőkig. Mint kiderült, nem a mi megyénkből, tőlünk 90 kilométerről érkeztek platós autóval a tettesek, akik ellen folyamatban van az eljárás. A rendőrkapitány kiemelte, hogy a társszervekkel, mezőőrökkel és a termelőkkel is folyamatosan kapcsolatban állnak, hogy megóvják a termést. A védendő terület hatalmas, az elkövetők szervezetten követik el a lopásokat, de fontos tudni, hogy a lopási értéktől függően szabálysértés vagy bűncselekményt követnek el az illegális bodza szedők, az átvevők pedig szinten a felvásárlási szabályokat, esetenként az ÁFA törvényt is megsértik – jegyezte meg Dr. Téglás István. A rendőrkapitány kiemelte, hogy elsősorban a megelőzésre koncentráltak, ezért is erősítették meg a külterületekre vonatkozó járőrszolgálatokat.

Miért kelendő a bodza?

A bodza termésében bőven van A- és C-vitamin. Folyamatban lévő tudományos kísérletek többek között vizsgálják a bodza hatását az influenzavírus-törzsek ellen, és lehetséges használatát a cukorbetegség kezelésében. Virága flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és különböző nyálkaanyagokat tartalmaz. Szörp-, bor- és pálinkakészítésre is alkalmas, a népgyógyászatban ezeket is főképp gyógyhatásuk miatt használják. A bogyókból készített bodzabor egyes vidékeken hagyományos szívgyógyszer, ugyanúgy, ahogy a bodzapálinka is. Ez igen munkaigényes (200 liter cefréből maximum 6–7 liter jó pálinka nyerhető), ezért nagyon ritka és drága.

 

Feltöltő

Fel