A jubileumi Zempléni Fesztivál

Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének első dallamaival elkezdődött az idei, immár 30. Zempléni Fesztivál. Tavaly óriási érdeklődés mutatkozott a rendezvény programjai iránt, a fesztiváligazgató szerint azért, mert akkor a pandémia miatt a zempléni volt az országban talán az egyetlen olyan fesztivál, amelyet közel normális körülmények között lehetett megrendezni.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató elmondta, hogy a programok között idén több külföldi fellépővel is találkozhat a közönség, sikerült az igazán különleges élményeket is biztosító helyszíneket bevonni a rendezvénybe és minden egyes jegy árából jótékonykodnak is.

Az elmúlt esztendőben rég látott pezsgést hozott Sárospatakra a Zempléni Fesztivál. A város polgármestere ezt reméli most is. Úgy értékelte: az idén kerek jubileumot ünneplő fesztivál körül évről-évre nagyobb az összefogás.

Aros János polgármester kiemelte, hogy kezdetektől fogva kiemelt szerepe volt a rendezvényben Sárospataknak, melyre minden helyi lakos büszke lehet. A jubileumi rendezvény színvonala és kínálata – talán minden eddiginél erősebb. A polgármester megjegyezte, kevés hazai fesztivál mondhat magáénak 30 éves múltat, pláne az északi régióban.

A Zempléni Fesztivál működésének mozgatórugói azok a támogatások, amelyek különböző forrásokból adódnak össze. Az egyik legfontosabb támogató továbbra is a központi költségvetés, a pályázatok sikerén sok múlik minden esztendőben, de szerencsére a Zempléni Fesztivál már ismert és sokra tartott rendezvény a döntéshozók körében. Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője szerint míg eleinte egy volt a fesztiválok közül a zempléni, ma már nem kell bizonygatni senki számára sem, hogy milyen értéket képvisel az augusztusi programsorozat, legyen szó kulturális, társadalmi, turisztikai vagy éppen gazdasági hatásairól. Idén a pandémia okán pedig kifejezetten nagy figyelmet szentelnek az emberek a minőségi kikapcsolódásra, melyet itt a Zempléni Fesztiválon megtalálhatnak.

A Zempléni Fesztivál idén is támogat egy jótékony ügyet, mégpedig egy koraszülött mentőautó megvásárlását. A rendezvény szervezői a jegybevétel felét, de legalább ötmillió forintot biztosít a mintegy 50 millió forint értékű jármű megvásárlásához.

A Zempléni Fesztivál programjairól hivatalos oldalukon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Feltöltő

Fel