A ruszinok Sárospatakon emlékeztek II. Rákóczi Ferencre

Több mint két évtizedes hagyománya a magyarországi ruszinságnak a Sárospatakon rendezett Rákóczi ünnepség. A pandémia miatt márciusban, II. Rákóczi Ferenc születésnapján nem lehetett megszervezni a szokásos találkozót. Az ünnepség dátuma így átkerült 2021. július 24-ére. Erre a napra hívta a magyarországi ruszin nemzetiségi önkormányzatok tagjait, képviselőit a Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetsége, az Országos Ruszin Önkormányzat, a BAZ Megyei Területi Ruszin Önkormányzat, a Sárospataki Ruszin Önkormányzat Képviselő-testülete és a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma. A Nagyságos Fejedelem emlékére és Romzsa Tódor munkácsi püspök-vértanú boldoggá avatásának 20. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezés 10 órakor kezdődött ünnepi Szent Liturgiával a sárospataki Szent Péter és Szent Pál apostol fejedelmekről elnevezett görögkatolikus templomban. Fél 12-kor a Fejedelem szobránál a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma kertjében folytatódott a program.

Kramarenkó Viktor az ORÖ elnöke megnyitó beszédében felidézte az Országos Önkormányzat közelmúltbeli eseményeit és köszöntötte azokat, akik szervezetükhöz kapcsolódnak és elismeréseket vehettek át 2021-ben. Szónoczky János Mihály atya, a Magyarországi Ruszinok/Ruténok Országos Szövetsége elnökhelyettese Magyar Arany érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnöktől.  A Kozsnyánszky János vezette Magyarországi Ruszinok/Ruténok Országos Szövetsége részére Magyarország Miniszterelnöke, Orbán Viktor a „Nemzetiségekért Díj” kitüntetést adományozta. Az Országos Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat Hodinka Antal díját Dr.  Tamás Edit kapta 2021-ben. Kramarenkó Viktor reményét fejezte ki, hogy a jövőre már a megszokott márciusi időpontban és 4-500 fős érdeklődéssel rendezhetik meg szerveztük Rákóczi ünnepségét.

Dr. Tamás Edit ünnepi megemlékezésében felidézte a gens fidelissima, a leghűségesebb népként említett ruszinság kapcsolódását II. Rákóczi Ferenchez és a szabadságharc eseményeihez. Köszönetét fejezte ki, hogy a ruszinság települési önkormányzatai évről-évre kiemelkedő eseményüknek tekintik a várkerti Rákóczi programot. Ezzel is biztosítva a Rákóczi hagyományápolás folytonosságát, generációról generációra örökítve át a történelmi események, személyek tiszteletének tovább élését. Dr. Tamás Edit külön köszöntötte az ünnepségen a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás képviselőit. Megköszönte Kramarenkó Viktornak az Országos Önkormányzat figyelmét és Kozsnyánszky Jánosnak több mint két évtizedes fáradhatatlan munkáját, melynek eredményeként évről -évre létrejöhet ez a megemlékezést.

A program második felében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ünnepi műsorának tapsolhattak jelenlévők. Ady Endre verse és a ruszin táncok keretezték a rendkívül látványos, színvonalas előadásukat. Kozsnyányszky János zárszavával fejeződött be a megemlékezés a várkertben. A résztvevők ezután megtekintették a Múzeum új időszaki kiállítását, Urbán József Pál fegyvergyűjteményét.

Dr. Tamás Edit

Fotók: Gombos Levente

 

Feltöltő

Fel