Elhunyt Bodó Sándor a Bodrogközi Művelődési Egyesület elnöke

Életének 78. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Bodó Sándor etnográfus, muzeológus, címzetes egyetemi tanár, a Budapesti Történeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója, a Magyar Néprajzi Társaság elnöke.

Bodó Sándor 1943-ban született Mátészalkán. A középiskolát Sárospatakon végezte. Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-néprajz szakán szerzett diplomát. A szolnoki Damjanich János Múzeumban kezdte muzeológusi pályáját, mely a miskolci Herman Ottó Múzeumban folytatódott, ahol 1973-tól megyei múzeumigazgató-helyettesként dolgozott. 1975-ben A bodrogközi pásztorkodás címmel védte meg doktori disszertációját.
1979-től tíz esztendőn át Heves megyei múzeumigazgató. 1989-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője. 1996-tól nyugdíjba vonulásáig a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója.
1983-tól tanított a felsőoktatásban, az Egri Tanárképző Főiskolán, a Miskolci Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
Elismert tudományos kutató volt, 1985-ben kandidátusi, 2018-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet szerzett.

Több tudományos és szakmai szervezetben töltött be vezető pozíciót. Elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, az MTA Néprajztudományi Bizottságának, a Győrffy István Néprajzi Egyesületnek, alelnöke a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesületnek. Kiemelkedő munkájáért számos kitüntetésben részesült.
1995-ös alapításától elnöke volt a Bodrogközi Művelődési Egyesületnek. Nyugodjék békében!

Dr. Tamás Edit beszámolója

Feltöltő

Fel