Állandó vízirendészeti szolgálat a Bodrogon

Nemcsak a közel 600 kilométeres folyót és a Tisza-tavat, de idén nyáron már a nemzeti hajóútnak számító Bodrogot is a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) felügyeli. Vízirendőr hivatalosan korábban soha nem járt még az 51 kilométer hosszú Bodrognál.

A Bodrog nemzeti hajóút. Annyit kell tudni a hajóutakról, hogy van nemzeti és nemzetközi hajózó út. Akkor nemzetközi a hajózó út, ha annak szélessége, mélysége a hidaknál, az ülőszelvények magassága – ahol a hajó még átfér –, illetve a kanyarívek átmérője megfelel az európai szabványoknak – nyilatkozta a police.hu-nak Busi László ezredes, a TVRK rendőrkapitánya. Ezeket a hajózó utakat ott alkalmazzák, ahol teherszállítás van. A Duna értelemszerűen az európai nemzetközi hajózó útnak régóta része, a Tisza is nemzetközi hajózó út lett egészen Tokajig. A Bodrog nem nemzetközi, hanem nemzeti hajóút. Szlovákiából folyik felénk. Ilyen esetekben a szomszéd államok kötnek egy megállapodást, hogy a közös vizek használatát engedélyezik egymásnak. Így a szlovák emberek nyugodtan áthajózhatnak hozzánk, mi meg ezen a nemzeti vízi úton hozzájuk.

Az ezredes hangsúlyozta, célul tűzték ki, hogy a Bodrog mentén, csakúgy, mint a Tisza környezetében, havi rendszerességgel – halászati őrökkel, a nemzeti parkok természetvédelmi őreivel, illetve vízügyi szakemberekkel összefogva – környezetvédelmi akciókat tartanak. Azt szeretnék, hogy a Tisza, a Tisza-tó és a Bodrog térségében a természeti értékeket fenntartsák, a vízminőséget és az ökológiai állapotot megőrizzék, illetve közelebb hozzák az emberekhez a természetvédelem ügyét is. A Bodrogzug szigorúan védett természetvédelmi területként az Agg­teleki Nemzeti Park gondozásában van. Kiemelt figyelmet érdemel, mert olyan természeti kincsei vannak, mint sok esetben a Tisza-tónak.

Lapunk megkeresésére Illés Gergely őrnagy a TVRK rendészeti osztályvezetője közölte, hogy a Tokaji Vízirendészeti bázis továbbra is központi szerepet tölt be, de az egyre erősödő vízi turizmus miatt már Olaszliszkán és Sárospatakon is szolgálati helyet hoztak létre, melyeken körzeti megbízottak teljesítene állandó szolgálatot. Így a Bodrog teljes szakaszát ellenőrzés alatt tudják tartani. Kiemelten figyelnek a vízi közlekedésre vonatkozó szabályok betartására, de minden alkalommal kiemelten figyelnek az élet és vagyonbiztonságra is. Illés Gergely kiemelte, hogy bár csábító lehet a forróságban megmártózni a folyóban, de erre csak a kijelölt strandokon van lehetőség, hiszen azokon a helyeken rendelkezésre áll a szükség szerinti azonnal segítség is.

Feltöltő

Fel