A Rákóczi-várban adtak hangversenyt a 6. Tárogatós Világtalálkozó résztvevői

A tárogató a magyarság tudatában összekapcsolódik a kuruc korral, a Rákóczi-szabadságharc időszakával. Egy olyan hangszer, amelyet magyar hangszerként tartanak számon az egész világon. HUNGARIKUM.

A Rákóczi Tárogató Egyesület összefogja a magyar és külföldi tárogatósokat. Az egyesület központja Vaján, az Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményében (Vay-kastély) található. Az Egyesület alapító elnöke Nagy Csaba tárogatóművész.

A tárogatósok minden esztendőben találkoznak Vaján, s öt évente kerül megszervezésre a Tárogatós Világtalálkozó. A 2020-ra tervezett esemény egy év csúszással a napokban valósul meg, 2021. július 7-18. között. A találkozó védnökei: Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke, Dr. Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztere, Dr. Nagy István, Agrárminiszter, Tisza Sándor Rajmund, Vaja Város Polgármestere.

A 6. Tárogatós Világtalálkozó programjának első félében vajai kastélyban „Tárogatós archívumok” címmel kiállítás nyílt, ott és a Művelődési Házban szakmai előadások, hangversenyek, egyéni bemutatkozások hangzottak el. Tárogatókészítők, fúvókakészítők mutatkoztak be. Július 10-én este már  Sárospatakon folytatódott a Világtalálkozó programja, hangversenyt adtak az Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában.

A tárogató hangverseny hírére megtelt a sárospataki várudvar. A Nagy Csaba tárogatóművész által összeállított program fellépőinek felét magyarországi és Kárpát-medencei művészek alkották. A műsor másik felét adó európai és tengeren túli résztvevők sok-sok éve visszajáró vendégei a találkozónak. A legtávolabbi tárogatósok az Egyesült Államokból, Kaliforniából érkeztek, de jöttek Norvégiából, Hollandiából, Franciaországból és Németországból is. Az egyik német résztvevői magyarul is megtanult az elmúlt években.

Előadásukban hallhattunk népzenét, történelmi zenét, kedvelt tárogatós dallamokat és kortárs zenét. A dallamok között Nagy Csaba érdekes történetekkel, legekkel is szórakoztatta az érdeklődőket. Pl. a fellépő legfiatalabb tárogatós egy érettségiző korú lány volt. Kecskemétről egy egész csapat érkezett. Láthattunk, hallhattunk tenor és bariton tárogatót is. Megtudhattuk, hogy Erdélyben, nemcsak a magyarság körében népszerű a tárogató, nincs olyan román lakodalom, ahol ne szólalna meg e hangszer.

A Világtalálkozó második részében, július 11-18. között a résztvevők, Nemzetközi Tárogató Együttesként hangversenyt adnak az ország különböző részein (Nyíregyháza-Sóstó, Hortobágy, Hajdúböszörmény, Zelemér, Cserépfalu, Gyöngyöspata, Hollókő, Szécsény, Budapest, Ópusztaszer, Kecskemét, Balatonalmádi). Ha tehetik kapcsolódjanak be a programba!

Köszönet Nagy Csabának és feleségének az áldozatos szervezőmunkájáért és a programsorozat fantasztikus lebonyolításáért!

Tamás Edit

További információ: http://www.tarogatocenter.hu/

 

Feltöltő

Fel