Nagy sikert aratott a Rákóczi-várban a 2021-es Múzeumok Éjszakája

Édes illatú, finom ízű kalácsok, fényes páncélok, varázslatos dallamok, tánc a tűz körül – nagy sikert aratott a Rákóczi-várban a 2021-es Múzeumok Éjszakája

2021-ben a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat megszervezése, a járványügyi helyzet és a járványügyi rendelkezések értelmében, kétséges volt. Az esemény szerencsére mégis megtudott valósulni.
A kiszámíthatatlan látogatószám okán az éven valamivel kevesebb, de mégis az elmúlt években már megszokott, magas színvonalú programokkal készültünk. A programok között volt kulturális élményt biztosító koncert a kolozsvári Flauto Dolce együttes előadásában, mely 17-18. századi zenével és énekkel töltötte meg a Rákóczi-vár belső udvarát, volt múzeumpedagógiai foglalkozás Lorántffy Zsuzsanna Sütőházában (felnőtt és gyermek egyaránt elkészíthette saját kalácskáját, többféle ízben, amik helyben, a nagy kemencében kisütésre is kerültek), a belső udvaron volt kialakított játszósarok is, ahol szintén múzeumpedagógia céllal tudtak a gyermekek időt tölteni, a koncert hallgatása közben is.

Három kiállítást tartottunk nyitva a látogatók előtt: az egy hete megnyitott, közel 300 darabból álló, másolati fegyvergyűjteményt, ahol az érdeklődők felpróbálhatták a külön erre a célra kihelyezett öltözékeket, sisakokat, pajzsot és fotózkodhattak a szelfi-sarokban, I. Rákóczi György Ágyúöntő műhelyét és az ötszintes Vörös-tornyot, ahol egy meglepetés programmal is készültünk: szakmai tárlatvezetéssel indult egy csoport 21 órakor.
Az estét misztikus hangulatban zártuk: 21.45-kor a Rákóczi-vár angol kertjében, fáklyával megvilágított részen, népzene kíséretében táncoltak a családok a tűz körül és a hagyomány szerint, a biztonsági előírásokkal összhangban, át is ugorhatták a tűzrakást.
Az esti rendezvénynek az ősi magyar hangszer, a hungarikumok sorába tartozó tárogató dallamai adták meg a keretet. Nyitáskor Gombos Levente játéka fogadta a látogatókat, záráshoz közeledve a Lorántffy-loggián Erdő Zoltán előadásában újra felcsendült a tárogató varázslatos hangja, jelezvén, hogy a mozgalmas rendezvény lassan befejeződik.
A Múzeumok Éjszakája c. programunkról elmondható, hogy a vártnál is jobban sikerült. A járványügyi rendelkezéseket betartása mellett is magas látogatószámot tudtunk produkálni. Jellemzően kis és nagyobb gyermekes családok vettek részt, de diákból és nyugdíjasból is akadt szép számmal. Ezen a különleges estén több mint 500-an látogattak el a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumába, mindössze 2 óra alatt.

Szabó Eszter beszámolója
Fotók: Gombos Levente

Feltöltő

Fel