Kalandozás a fegyvertörténetben – új időszaki kiállítás nyílt az MNM Rákóczi Múzeumában

Gombos Levente tárogatójátéka egy különleges kiállítás megnyitására invitálta az érdeklőket 2021. június 18-án délután. Urbán József Pál szándéka megvalósult, „Kalandozás a fegyvertörténetben” címmel bemutatkozott gyűjteménye az MNM Rákóczi Múzeumában.

Dr. Tamás Edit múzeumigazgató egy nem mindennapi történetet osztott meg a kiállításmegnyitó résztvevőivel. Urbán József Pál Sátoraljaújhelyen született s Debrecenben hunyt el. Magyar-történelem szakos egyetemistaként került a városba s egyetlen középiskolában tanított nyugdíjba vonulásáig. Spanyolországban ragadta magával a középkori fegyverek világa. A fegyvermásolatok gyűjtését az 1970-es években kezdte, s halálig folytatta.

Az osztálykirándulások során gyakran hozta diákjait, Sárospatakra, az MNM Rákóczi Múzeumába. Fegyvergyűjteménye végső elhelyezését is ebben a múzeumban látta biztosítottnak. Egy dologhoz azonban makacsul ragaszkodott: életében nem keresett kapcsolatot a múzeummal, nem tájékoztatta terveiről, a végrendeletében leírtakról az kedvezményezettként megnevezett intézményt.
Az MNM Rákóczi Múzeuma csak Urbán József Pál halála után szerzett tudomást a fegyvergyűjteményről. A hivatalos eljárás lezárását követően 2021. május 26-án vehették át a múzeum munkatársai a Spanyolországból származó másolatokat tartalmazó gyűjteményt.
Dr. Hörcsik Richárd egyetemi tanár, országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében kiemelte a tudós tanárok példamutatását, életre szóló élményt jelentő munkásságát. Közéjük sorolta Urbán József Pált és Sárospatakról Hajdú Istvánt. Mindketten történelmet tanítottak a középiskolás korosztálynak. Napjaink szókapcsolatával összefoglalva, interaktívan hozták emberközelbe az évszázadok eseményeit. Mindketten történelemhez kapcsolódó gyűjteményt hoztak létre. Urbán másolati fegyvereket, „Törci Pityu”, ahogyan a patakiak máig tiszteletüket és rajongásukat is kifejezve emlegetik a legendás tanárt, régi pénzeket gyűjtött. Mindketten éltek a lehetőséggel, s gyűjteményük darabjaival szemléltették az oktatást, keltették fel a történelem iránt diákjaik érdeklődését.

Az MNM Rákóczi Múzeuma a most megnyitott időszaki kiállítással emlékezik Urbán József Pálra. Már folynak az előkészületek: 2022-től állandó bemutatóhelyet kap e gyűjtemény. Bemutatásával interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások teszik sokoldalúbbá a középkor megismerését.
A most megnyílt kiállítás különleges a múzeum „kínálatában”: korlátozások nélkül fotózhatók a gyűjtemény darabjai, megfoghatók a kiállított tárgyak, kézbe vehetők, felpróbálhatók az erre a célra kijelölt öltözékek, sisakok.

Urbán József végakarata akkor lesz teljes, ha gyűjteménye által minél többen megismerkednek a lovagok világával, a középkori (másolati) fegyverekkel. Várunk minden érdeklődőt!

Tamás Edit beszámolója
Fotók: Szabó Eszter

Feltöltő

Fel