Félezernél több gyerek látogatta meg a Mümüt Sárospatakon

Sárospatakon vendégeskedett a Mümü, vagyis a PET Kupa mobil műanyag műhelye, ahol több mint félezer diák fordult meg a nálunk töltött négy nap alatt.

A konténerből kialakított, hajó alakú szerkezet arra szolgál, hogy a gyermekeknek játékos és szórakoztató módon mutassa be a vízpartokról, árterekről, élővizekből, árokpartokról összegyűjtött műanyag hulladék újra felhasználását. Erre egy sikeres pályázat révén nyílt lehetőség.

A programról szólva Tamás Zsolt projektvezető elmondta: egy Erasmus nemzetközi projekt részeként nyílt lehetőség arra, hogy megvalósulhasson az öt ország – Magyarországon kívül Ukrajna, Románia, Szerbia és Szlovákia – összesen tíz partnerének összefogásán alapuló program. Ennek egyik eleme a konténerből kialakított és utánfutón elhelyezett, úgynevezett műanyag műhely, vagyis rövidítve a mümü, amely a közelmúltban turnéra indult. Mint elmondta, Sárospatakra azért érkeztek, mert a városban is van egy partnerük, mégpedig a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. Az intézmény diákjain kívül azonban a város összes általános- és középiskolájából érkeztek fiatalok, valamint Hercegkútról is elhozta tanulóit az ottani iskola.

Szombaton a családokat várták a Vízikapunál felállított programhelyszínre. A sárospataki programot a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma pedagógusa, PET Kupa önkéntes, Bódiszné Hajnal Aliz szervezte, aki maga is a projekt részese, mint szellemi termékfejlesztő. Lapunknak elmondta: a tiszai PET Kupa, valamint a tavaly először megrendezett első bodrogi PET Kupa után jött az ötlet, hogy egy olyan programot dolgozzanak ki, amely szemléletformálással segíti a folyók tisztán tartását, védelmét.

Az Öt ország, egy folyó – címet viselő projekt részeként a gyerekek számára jól érthető módon, az ő bevonásukkal érik el, hogy ne csak lássák, de meg is tapasztalják, miként hasznosulhat ismét az a műanyag palack, vagy kupak, amit korábban hulladékként kidobott valaki. Az ismeretterjesztés mellett tesztelték azt is, hogy miként tudják továbbfejleszteni a műanyag műhelyt.
A projekt hivatalos helyi partnere a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. Kissné Murányi Andrea igazgató elmondta: intézményük nagy örömmel tűzte zászlajára a projektet, mert egyébként is komoly hagyományai vannak iskolájukban a környezetvédelmi programoknak. A program sikerességéhez jelentős támogatást nyújtott a város önkormányzata, amely már tavaly is kiemelten kivette a részét az első, Bodrogon lezajlott PET Kupából, gyakorlatilag Patak volt a rendezvény bázisa és várhatóan így lesz ez az idei, előreláthatólag kora ősszel megrendezendő eseményen is.

Aros János polgármester lapunknak elmondta: ez egy olyan kezdeményezés, amire nem lehet nemet mondani. A pataki önkormányzat ingyenes szállással, étkezéssel, valamint intézményei – a Sárospataki Kommunális Szervezet és A Művelődés Háza és Könyvtára – bevonásával segítette a program kivitelezőit.

 

Bódisz Attila

Feltöltő

Fel