Átadták a polgármesterek borát, egyúttal Hegyalja újjáépítése mellett is hitet tettek a borvidéki szereplők

Több mint 5000 palack készült idén is a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borából. Több éves hagyomány már, hogy a borvidék településeinek vezetői a Tokaji Bornapokon veszik át az állami pincészet által készített bort. Ez 2021-ben is így történt.

Az idei átadót szakmai konferenciával kötötték egybe, melyen Posta György házigazdaként a tavaly augusztusban újra megerősített borvidéki szerződés aláírására utalva azt mondta, “az akarat, hogy Tokaj térsége közös gondolkodással fejlődjön, mára mindenki számára tapasztalható“.

Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Tokaji Fejlesztési Tanács elnöke előadásában a mintegy 150 milliárdos fejlesztési programról elmondta, rengeteg fejlesztési elem indulhat el a következő hónapokban, tucatnyi munkatárs dolgozik a tervek, engedélyek és pénzügyi források időben történő biztosításán. A kormánybiztos azt is közölte, a fejlesztéssel érintett 42 településen belül a falvak külön forrásokra számíthatnak.

Szintén örömhírrel érkezett Bánné dr. Gál Boglárka. A B.-A.-Z. megyei közgyűlés elnöke bejelentette, hogy a megye egészét érintően a most induló uniós költségvetési ciklusban mintegy 140 milliárd forintos forrás áll majd az önkormányzatok rendelkezésére. A megyét hét fejlesztési területre bontva, az egyedi igényeket figyelembe véve alakították ki az új területfejlesztési programokat.

Az építkezés ideje több fronton is jelen van Hegyalján mondta prof. dr. Stumpf István. A felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatokért felelős kormánybiztos, a Tokaji Borlovagrend elnöke kiemelte, hogy miután jelentős infrastrukturális beruházások kezdődnek a térségben, ezzel párhuzamosan a humánerőforrás fejlesztése is megvalósul a Tokaj-Hegyalja Egyetem megalakulásával. A kormánybiztos partnerségre hívta a 27 borvidéki települést, hangsúlyozva, hogy Sárospatak a központja az egyetemnek, de az egész régió érzi majd létének pozitív hatását.

Az örökségünket gondozva napjainkban már a jövőt építjük – mondta dr. Molnár Péter borász, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke. A szakember kifejtette, hogy a kormányzati és a helyi akarat közös útja csak a siker irányába vezethet.

Támogatom és személyes feladatomnak tartom, hogy valóban az ország harmadik legfontosabb turisztikai régiója legyen Tokaj-Hegyalja – közölte Dr. Alakszai Zoltán. A B.-A.-Z. megyei kormánymegbízott kiemelte, örömmel fogadta Tokaj (Posta György) és Sárospatak (Aros János) városok polgármestereinek felkérését a fejlesztési programmal kapcsolatban, hiszen számára ez is jelzi, valóban minden szinten töretlen a munkakedv ehhez a következő időszakot jelentősen meghatározó feladathoz.

10 település tartozik választókörzetemhez a 27 borvidéki településből, minden helyen kiemelt figyelem és várakozás övezi a beruházásokat – emelte ki Dr. Koncz Zsófia. Az országgyűlési képviselő hozzátette, ahhoz, hogy a világörökségi borvidék TOP turisztikai helyszín lehessen elengedhetetlen a közlekedési feltételek javulása, ezt az elindult munkát pedig már napi szinten tapasztalhatják a járművezetők.

Már 2011-ben szerettünk volna az akkor még miniszterként az Orbán kormányban dolgozó Stumpf Istvánnal egy Hegyalja törvénycsomagot, de végül nem sikerült annak megvalósítása – kezdte Dr. Hörcsik Richárd. Az országgyűlési képviselő hozzátette, közel 20 évvel később az akkori tervek leporolása után már sikerült eredményt elérni, hiszen mára azonban minden kormányzati szándék és akarat összeállt ahhoz, hogy Hegyalja méltó helyére kerüljön. A fejlesztési célokat és forrásokat hosszas előkészítések után személyesen hagyta jóvá a miniszterelnök, ez is jelzi, hogy az Orbán kormány micsoda erőfeszítéseket tesz a borvidék jövője érdekében. A szerteágazó fejlesztések nem csak a turistáknak szólnak – emelte ki Dr. Hörcsik Richárd, hiszen a beruházások az új létesítmények a helyieket is szolgálják majd, megalapozzák, hogy érdemes legyen itthon maradni, itthon boldogulni – jegyezte meg a képviselő.

A szakmai programot követően a települések polgármesterei vagy képviselői a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójától és főborászától vehették át a Polgármesterek Borát. A Polgármesterek Bora kereskedelmi forgalomba nem kerül, az kizárólag reprezentációs célokat szolgál. A hegyaljai összefogást jelképezi, az alapanyagként szolgáló szőlőt és aszút minden ősszel a Tokaji-hegyaljai Szüreti Napokon adják össze a településvezetők.

Szintén ezen a napon vehette át a koronát a Tokaji Borirálynő, idén a zsűri Veres Luca számára ítélte oda az elismerést.

Fotók: Erdős József, HTV, Facebook.

 

Feltöltő

Fel