I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál – Sárospatak központtal

A Rimay János Alapítvány idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivált június 9-e és 13-a között. A rendezvény központja Sárospatak – jelentették be a szervezők és a város polgármestere közös sajtótájékoztatójukon.

A költészet mellett kulturális és zenei programok is szerepelnek a fesztivál kínálatában. A meghívott nemzetközi és hazai költők a műfaj legnevesebb képviselői, a díszvendég pedig egy irodalmi Nobel-díjas lesz. Balázs F. Attila költő, a fesztivál igazgatója a Hegyalja Televíziónak nyilatkozva azt közölte, hogy szerinte sokan szeretnének már kitörni a bezártságból, ehhez ők, a régióban élők és az ide látogatók számára minőségi kulturális programokat biztosítanak majd, nem csak a szépirodalom, hanem zenei programok bevonásával is. Ahogy fogalmazott, reméli, hogy nagyon sokan megismerik majd a rendezvény által a világban élő nagy magyar költők költészetét – mert a legnagyobbakat és a Kossuth-díjasokat hívtuk meg – tette hozzá.

A fesztivál központja Sárospatak lesz, emellett Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Miskolcon, Szerencsen, Kisvárdán, Királyhelmecen, Beregszászon és Szatmárnémetiben is lesznek fesztiválprogramok. A térségben egyedülálló fesztiválra a világ több pontjáról érkeznek ismert és elismert költők – Olaszországtól Törökországon át az Egyesült Államokig –, emellett pedig képviselteti magát a Kárpát-medence művészvilága is. A rendezvény díszvendége a bánsági születésű irodalmi Nobel-díjas Herta Müller lesz.

Mi lehet méltóbb helyszíne a rendezvény központjának, mint Sárospatak – tette fel a költői kérdést Aros János. A pataki polgármester kiemelte, hogy a Kultúra Magyar Városa címmel is büszkélkedő város az évtizedek alatt már számos – mára már európai szinten is  – elismert rendezvényének lett a központi szereplője, reméli ez esetben is egy hosszabb távon jól működő kapcsolat indul útjára a szervezők és a város között.

Feltöltő

Fel