Soha ennyi támogatója nem volt még az ételosztásnak

Lehetőség szerint minden éhes embernek jusson egy tál meleg étel – évek óta ezzel a tervvel készülnek pataki szervezetek, intézmények, vállalkozások a jótékonysági ételosztásra. 2020. november 29-én volt az első alkalom, amikor a téli időszakra vonatkozóan elindultak a szombatonkénti ételosztások.

Mondhatni hagyományosan a Sárospataki Polgárőr Egyesület kezdte az adakozást, egykoron ők voltak a kezdeményezés létrehozói is. Napjainkban a Sárospataki Református Egyházközség és szervezetei mondhatók a leginkább aktív közösségnek, hiszen ők a hónapok alatt a legtöbb alkalommal segítették az embereket. A cukrászként ismert presbiter, Kövér Zsolt az utóbbi években igyekszik koordinálni a közreműködő szervezeteket, a jelentkezőket az önkormányzattal együttműködve tájékoztatják a lehetőségekről.

22 alkalommal osztottak ételt

Idén rekord számú alkalmon vannak túl az ételt biztosítók, hiszen az utolsó alkalomra 2021. április 17-én a Sárospataki Református Egyházért Alapítvány a Mudrány Étterem segítségével biztosította a frissen készült ebédet a rászorulóknak. Az Alapítvány ezzel duplázott, hiszen már korábban is főztek az embereknek.

A kezdeményezés régiós szinten is példaértékű – emelte ki Aros János. Sárospatak polgármestere lapunknak elmondta, mérhetetlenül büszke minden egyes résztvevőre, hiszen önként vállalták a számukra egy-egy főzés alkalmával több tízezer forinttal járó, a közösséget támogató ételosztást. Sárospatak mindig figyelt a nehezebb sorsban élőkre, jó tapasztalni, hogy ez napjainkban is így van. Vannak közösségek, akik mindenkinek példát mutatva időt, pénzt, energiát nem sajnálva segítenek másoknak. Az idei év pedig példa nélküli, hiszen már javában tartottak az ételosztások, amikor újabb és újabb segíteni szándékozók jelentkeztek. Ezzel nem csak nekünk, az ételosztáson megjelenőknek is nem kis meglepetést és örömet okoztak. Volt, aki az évek óta tartó kezdeményezés hírére azt mondta nekem, hogy ez szomorú dolog, hogy ennyi ember szorul rá segítségre. Erre csak azt tudom mondani, hogy a lakosság kevesebb mint 1 százaléka szorul ilyen módon segítségre. Az emberek, akik részt vesznek rajta, sok esetben önhibájukon kívül kerülnek olyan élethelyzetbe, hogy számít nekik a frissen készült étel fogyasztásának lehetősége. Aros János kiemelte, a szociális helyzet nem szégyen, kérni nem lesütött szemmel kell, hiszen Patak bizonyította már számtalan alkalommal: önzetlen segítőkből nincs hiány a városban. 

2200 adag étel

A novembertől áprilisig tartó jótékonysági ételosztás során 2.200 adag ételt osztottak ki a közreműködők. Egy-egy szombati napra 100 adag étel készült, melyek idén is változatosak voltak: gulyásételek, sült csirkecomb, pörköltek számos esetben édességek gazdagították a kínálatot, a pandémia miatt több alkalommal is szájmaszkot is ajándékoztak az érkezőknek. Kövér Zsolt cukrászmester állandó résztvevő lett, gyakorlatilag minden alkalommal valamilyen süteménnyel, rétessel készült az emberek számára.

Az ételosztások alkalmain lapunk munkatársai több alkalommal is fotóztak, gyűjtötték az információkat. Bár a jelenlévő személyek nyilatkozni nem kívántak, azt azonban boldogan mesélték, hogy hálásak minden egyes alkalomért, amikor meleg ételhez jutnak. Vannak köztük kevés nyugdíjjal rendelkező egyedül élők, nagycsaládosok is többen, idősek és fiatalok egyaránt és olyan is, akiknek van hová hazamenni, de nem mindig tudnak meleg ételt az asztalra tenni. Valamennyien úgy vélik, hogy nem szégyen elfogadni a segítséget.

A szervezők azt jelezték, idén novemberben újra számíthatnak rájuk a rászorulók. 

Feltöltő

Fel