310 esztendeje kötötték meg a szatmári békét

Szatmár- Majtény – 310. évforduló

A szatmári béke és a majtényi zászlóletétel évfordulójára emlékezünk. 1711. április 30-án a Szövetkezett Rendek és a király képviselői aláírták a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békét. Szatmárnémetiben emléktábla jelöli azt a helyet, ahol a békét előkészítő tárgyalások zajlottak.

Szatmárnémetiben és a majtényi síkon három évtizedes hagyománya van az április utolsó hétvégéjén rendezett Élő Rákóczi ünnepségnek. A Muzsnay Árpád (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Kölcsey Kör) által szervezett program első napja konferencia. Másnap az erdélyi, partiumi magyarság és a Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról érkezettek együtt emlékeznek a domahidai vasútállomás mögötti kuruc emlékműnél a majtényi síkon.

Az 1711. május 1-én lezajlott zászlóletételre emlékeztető obeliszk kezdeményezője Ivánka Imre, az Észak-keleti Vasút Társaság igazgatója volt 1875-ben. A terület tulajdonosa, Kismajtény község még az év novemberében megadta az engedélyt az emlékműhöz és a vasúttársaság – a közeli Szatmár városban épített vasúti híd felhalmozott alapanyagából megmaradt kövekből – el is készítette a kis obeliszket.
A szinte minden dísz és részletezési igény nélküli módon kialakított oszlopon a “Szatmári Béke” felirat és az esemény idejét – tévesen – pár nappal korábbra meghatározó dátum olvasható. Az emlékmű lábazatára 2011-ben, a 300. évfordulón egy újabb, márvány táblát is elhelyeztek. 1993 óta az MNM Rákóczi Múzeuma minden évben részt vett az megemlékezésen. A járvány megakasztotta e sorozatot, 2019-ben lehettünk ott utoljára. A képek felidézik a partiumi magyarság legjelentősebb Rákóczi ünnepségének hangulatát.

Kevesen tudják, hogy a „Nagymajtényi síkon letörött a zászló” 1903-ban született meg Sárospatakon, Novák Sándor pataki tanár írta. Az 1977-ben Bukovinában (Istensegíts, Halásztelek) Domokos Mária, és Németh István által gyűjtött változatát hallgathatják meg. Gáspár Simon Antal énekel:
https://zti.hungaricana.hu/hu/audio/9641/?t=00%3A22%3A08#record-86604

Nagymajtényi síkon letörött a zászló,
Rászállt tollászkodni egy fekete holló.
Tépi sötét szárnyát, hull a könnye rája,
Szegény kurucoknak gyászos kalpagjára,
Rongyos dolmányára.

Feltöltő

Fel