Pataki díjazottak a XVII. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon

Számos díjat nyertek az ötévente megrendezett, XVII. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon a megyei alkotók – összegzi a boon.hu.

Április 22-én Budapesten, a Hagyományok Házában – a pandémia miatt online – nyitotta meg a tárlatot Kelemen László, az intézmény főigazgatója, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos és Rétvári Bence, az EMMI államtitkára.

Andrásfalvy Bertalan kifejtette, manapság kevesen vannak a művészek, ők is hivatásosok, és a társadalom 15-20 százaléka nézi alkotásaikat. A paraszti életmódban azonban a művészet nem a szabadidő eltöltését szolgálta és a paraszti társadalom fele művelte, a dalok, táncok, tárgyak a mindennapokat, a család ünnepeit szolgálták. A művészet meghatározta a társas kapcsolatokat. Az anya dalolt a gyermekének, a gyerekek játszottak, énekeltek, később a művészet az ismerkedésben, párválasztásban is szerepet kapott. Kifejezte a gondot, az örömöt, mindennek megvolt a művészi kerete, amelyet meg kellett tanulni. Ma sok a magányos ember, ilyen nem volt a paraszti társadalomban, mert a művészet kapcsolatot teremtett. A fiataloknak újra kedvet kell adni az alkotáshoz, erre alkalmasak a népi és más művészetek.

V. Németh Zsolt szerint jó, hogy a sarkaiból kifordult világban vannak még gyökerek, kapaszkodók. Mint mondta, a magyar hagyományok nem csak szájról szájra hagyományozva, hanem dokumentáltan is fönnmaradtak. Fontos tisztában lenni az ősi kultúrával, s hogy hogyan lehet azt a mindennapok részévé tenni. Ezért is jó kezdeményezés a Folktrend, amely ösztönzi a művészeket arra, hogy a gazdag népi örökségből a mai világnak megfelelő munkákat készítsenek. Cél az is, hogy közösségi aktivitásra bírják az embereket.

Rétvári Bence szerint a teljes élethez a fogyasztás kevés, családi, vallási, népi, nemzeti hagyomány is kell, ezt az állam is segít fenntartani.

Legrangosabb díj

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alkotók eredményesen szerepeltek a kiállításon, a zsűri a legrangosabb, Gránátalma-díjjal ismerte el a miskolci Kovács Levente pityke gombjait, a sárospataki hímző, Koscsó Istvánné Zsuzsa népi iparművész, a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely szakkörvezetői és alkotói munkásságáért végzett tevékenységét, valamint a tiszadorogmai Makkai Kálmánné vesszőfonó népi iparművész alkotásait.

Ezüst okleveles lett két ékszerkészítő: a miskolci István Anikó, a kazincbarcikai Simkó Fanni, valamint az ózdi Barkó Kézműves Egyesület, amelyet közösségi hagyományőrző, alkotói tevékenységért is jutalmaztak. Szintén ezüstösek lettek a sárospataki Sztankóné Németh Anna hímző népi iparművész torockói hímzése, s a mezőkövesdi Sápi Jánosné Népi Iparművész menyasszonyi fejdíszei. Bronz oklevelet ítéltek oda a miskolci Merényi József népi iparművész faragott pásztorbotjai. Folktrend-díjban részesültek a kisgyőri Kovács Attila népi iparművész matyó ihletésű lábbelijei.

Fotó: Amrus Laura, Illés Vanda

 

Feltöltő

Fel