Támogatja az egyházakat a pataki önkormányzat

2021-ben is több mint hét millió forintos támogatásra számíthatnak a Sárospatakon működő egyházközségek. Az erről szóló megállapodást a napokban írták alá.

Nem csak a vallási szerepe miatt, közösségépítő és szervező szerepe miatt is fontos részei a városnak a területén működő történelmi egyházak. Évek óta számíthatnak a városra az egyházközségek, és nem csak erkölcsileg – szögezte le Aros János. A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat idei költségvetésében is biztosítja az úgynevezett hitéleti és a temetőfenntartáshoz kapcsolódó pénzügyi támogatást 7,3 millió forint értékben. A támogatásokkal közösségi feladatokat láthatnak el valamint a temetőket is rendben tartják az egyházak. A régi mondás szerint is “nézd meg egy település temetőjét és képet kapsz a város rendezettségéről”. Ez igaz napjainkra is – tette hozzá Aros János.

A történelmi egyházak képviselői a találkozón elmúlt egy évükről elmondták, igyekeztek reagálni a megváltozott körülményekre, hiszen a COVID-járványban voltak mikor bezártak a templomok is, és számtalan alkalommal online közvetítéseken érték el a híveket, sőt arra is bőven akadt példa, hogy telefonon beszélgettek mindazokkal, akik lelki támogatásra szorultak. A járvány megviseli az embereket, az Úrba vetett hit azonban sokakat átsegít a nehéz időszakban – mondta az egyházak képviselői. Azt valamennyien egységes állították, hogy a lehetőségeikhez mérten igyekeznek valamennyi temetőt rendben tartani, melyhez elengedhetetlen az önkormányzat pénzügyi támogatása is. Az is kiderült, hogy például a Végardói Görögkatolikus templomnál két fázisban is felújítás zajlik, a Bazilika minorban nyáron újabb ablakok cseréje valósul meg, míg a Szent Péter-Pál Görögkatolikus templom esetében a tetőszerkezet felújításának előkészítésén fáradoznak. Az önkormányzat által koordinált CLLD pályázatban szinte valamennyi egyházközség támogatáshoz jutott, a Rákóczi Ház megújulása is ennek köszönhető.

Az egyházaknak szóló támogatási szerződések aláírásakor az is elhangzott, hogy a temetők környezetének fenntartásában az önkormányzat nem csak anyagiakban segít, időről-időre kézi munkaerővel is kiveszik részüket. Bodroghalász temetőjében kerítésfelújításra készülnek, akárcsak a református temetőben is időszerű a kerítés állapotának javítása.

Patakon öt területen oszlik el a támogatás, a Római katolikus Plébánia, a Sárospataki református Egyházközség, a Bodroghalászi Református Egyházközség, a Sárospataki Görögkatolikus Egyházközség és a Végardói Egyházközség számára összesen több mint hét egész háromtized millió forintos úgynevezett hitéleti és temetőfenntartási támogatást biztosít az önkormányzat.

Feltöltő

Fel