Post COVID szakrendelés legfontosabb információ

Már nemcsak a koronavírussal, hanem annak utóhatásaival is foglalkozniuk kell az orvosoknak.

Ahogy hazánk egész területén, úgy a sárospataki járásban is jelentős számú megbetegedések történtek az elmúlt hónapokban. A koronavírus fertőzött emberek egy része otthonában vészelte át a betegséget, míg sokan kórházi kezelésre szorultak. Jellemzően a közös pont valamennyiükben, hogy a COVID utáni gyógyult időszakban sem mondhatják magukat 100%-osnak. Ezért indult új ellátási forma Sárospatak város Rendelőintézetében – közölte a fenntartó.

Aros János polgármester a kezdeményezést így kommentálta: nagyon örülök annak, hogy be tudtuk indítani a Post COVID szakrendelést itt, Sárospatakon, amely eddig is térségi szerepet látott el, és kitűnő orvosokkal végezte a gyógyító munkát. Az országban ezen kívül mindössze két helyen, Budapesten és Debrecenben működik Post COVID szakrendelés. Ennek a rendelésnek a vezetésével egy olyan kiváló szakembert tudtunk megbízni, aki már letette a névjegyét, hiszen korábban a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház COVID osztályán dolgozott. Nagyon sok sárospatakinak és nagyon sok környékbelinek segített. Bízom benne, hogy ezt a hiányt maximális odaadással és szakértelemmel tudjuk majd pótolni. Szeretném még egyszer megköszönni nemcsak a sárospataki egészségügyben dolgozóknak, hanem a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház COVID osztályán dolgozóknak azt az áldozatos munkát, amelyt látunk tőlük, azt az erőfeszítést, amellyel próbálják megmenteni a gyakran már megmenthetetlen betegeket.

A szakrendelést ellátó orvos elmondta, hogy míg a tavaly márciusi időszakban megbetegedett emberek esetében kevésbé beszélhetünk utólag jelentkező, orvosi kezelést igénylő utóhatásokról, addig a novemberben megjelent angol mutáns vírussal fertőzött betegeknél már gyakran fordulnak elő szövődmények.

Dr. Juhász Gizella belgyógyász-kardiológus főorvos, a Post COVID rendelést ellátó szakember kiemelte: ezek elsődlegesen a tüdőgyulladásból adódó hosszú- és rövid távú szövődmények. Hosszútávú szövődmény például, amikor egy tüdőfibrózis kialakul, ezért a betegeknek a légzését a tüdejét hosszútávon követni kell egy kontroll CT-vizsgálattal is többek között. Az egész érrendszert megtámadja a koronavírus fertőzés, amely a szív koszorús ereinél is komoly problémát okoz. Nemcsak szívizominfarktust, hanem különböző ritmuszavarokat is képes létrehozni, melyet szintén hosszútávon is követni kell, de szívbillentyű gyulladást, szívbelhártya gyulladást, különböző gyulladásos eltéréseket, a szívburokban folyadékot okozhat, amit szintén kezelnünk kell mind rövid-, mind hosszútávon egyaránt. A máj- és a veseszövődményeket is a laboratóriumi vizsgálatok során mindenképpen követni kell. Ez nem csupán a koronavírusnak a toxikus hatása, hanem a különböző gyógyszeres kezeléseknek a mellékhatása is lehet, de mivel az életet kell menteni, ezeket a gyógyszereket mindenképpen szedni kell. Már a kórházi kezelés során is nyomon követjük a laboratóriumi eredményeket.

A szakorvos azt is elmondta, az egészségügy napi szinten küzd az emberéletért, legyen szó kórházi kezelésről, vagy akár a védőoltás beadásáról, de mellette meg kell kezdeni az utókezeléseket is. Azért is, mert egyelőre nem látható, meddig lesz jelen az életünkben a járvány.

A főorvos kiemelte: még mindig a felszálló szakaszban vagyunk, nem tudjuk mikor következik be az úgynevezett plató és azt sem tudjuk, hogy lesz-e negyedik fázis. Amíg a védőoltások nem érnek el egy bizonyos szintet, és nem lesz annyi beteg a fertőzésen átesettek között, hogy egy nyájimmunitás kialakuljon a társadalomban, addig sajnos ez a vírus itt fog cirkulálni. Mindenképpen szem előtt kell tartani azokat a betegeket, akik átestek a fertőzésen, nyomon kell követni, kontrollálni kell, hogy időben észrevegyük az esetleges szövődményeket, hogy gyógyszeres kezeléssel meg tudjuk állítani a folyamat előrehaladását – közölte Dr. Juhász Gizella.

Az újonnan indult Post COVID szakrendelésre háziorvosi beutaló szükséges. A vizsgálatokat követően, amennyiben indokolt – más társorvosi szakmák részvételével elkezdődik a betegek utókezelése.

Feltöltő

Fel