Húsvéti közlekedésbiztonsági ellenőrzés az utakon

A rendőrség idén Húsvétkor először szakít a korábbi évtizedek gyakorlatával, és a fokozott húsvéti közúti ellenőrzések során a biztonsági eszközök, azon belül is elsődlegesen a biztonsági öv használatának ellenőrzésére helyezi a hangsúlyt.

A tapasztalatok szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása jellemzőbb a városi környezetre. Holott a biztonsági öv minden ütközési sebesség mellett védi a használóját, megóvva a sérüléstől, vagy csökkentve a sérülés mértékét. A komoly gond még az övek használatának az elmulasztásakor, hogy a gépkocsik egyéb biztonsági rendszerei sem tudják kifejteni a hatásukat, ha nincs becsatolva az ember. Ugyanis a légzsákok elműködése azzal a feltételezéssel időzített, hogy a bent ülők használják az övet – öv nélkül maga a légzsák is sérüléseket okozhat.

A biztonsági övek rendelkeznek úgynevezett övfeszítő rendszerrel. Ezek akkor aktiválódnak, amikor az ütközés megtörténik (gyorsulásérzékelők jelei alapján lépnek működésbe). Az övfeszítő, mint a neve is mutatja megfeszíti a biztonsági övet, így szorosan az üléshez húzza a testet. Így megfelelő lesz a távolság az elműködő légzsák és a védendő emberi test között, valamint a megfeszülő öv megakadályozza azt is, hogy az ember kicsússzon az öv alól (egy ütközésnél nagyon nagy energiák szabadulnak el). Ez utóbbi is megtörténhet, hiába vannak úgy kialakítva a korszerű autók ülései, hogy ezt akadályozzák: ez is csak becsatolt öv mellett működik.

Tehát a biztonsági öv használatának nagyon nagy a szerepe abban, hogy egy esetleges baleset során milyen mértékű sérüléseket szerezhetnek a résztvevők. Nem véletlenül tették kötelezővé, például Magyarországon pontosan 45 éve! A biztonsági öv használatának az elmulasztását természetesen szankcionálja a hatóság: lakott területen belül 10 000 Ft, lakott területen kívül 15 000 Ft, autópályán és autóúton 20 000 forint a büntetés mértéke. Ha az utas nem csatol, akkor a büntetést neki szabják ki!

Idén tehát a fokozott közúti ellenőrzések során Húsvétkor a biztonságiöv-használata kerül fókuszba. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az ittas vezetés megengedett! Ha az ellenőrzést végző rendőrök ittasságra utaló jeleket figyelnek meg, akkor előkerül a légalkoholmérő készülék. Az ittas vezető rendszerint más közlekedési szabályokat is megszeg, hiszen a „józan” ítélőképesség hátrébb lép az alkoholos befolyásoltság miatt így a rendőrök igen jó eséllyel szúrják ki az ittas vezetőket a forgalomban!

Összegezve: kérjük a hétvégén a húsvéti időszakban is tartsák be a szabályokat, figyeljenek egymásra! Számítsanak a közutakon a fokozott rendőri jelenlétre, de kérjük Önöket ne csak emiatt csatolják be az életmentő biztonsági öveket, hanem józan megfontolásból! És kérjük, hogy az autóvezetést választók kerüljék a szeszes ital fogyasztását, mert az ittas állapot és az autóvezetés összeférhetetlen!

A Sárospataki Rendőrkapitányság beszámolója

Feltöltő

Fel