COVID tények, információk Dr. Juhász Gizella belgyógyász-kardiológus szakorvostól

2020-as Covid19-koronavírus-járvány magyarországi első regisztrált esetét március 4-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök mint a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs irányítója, az első elhunyt beteget pedig március 15-én jelentették. Március 18-án Müller Cecília országos tisztifőorvos, epidemiológiai szakember már arról adott tájékoztatást, hogy Magyarországon bárhol jelen lehet a fertőző vírus.

A járvány eddig két hullámban tört az országra, napjainkban a harmadik hullám időszakát éljük. A pontos és hiteles információk elengedhetetlenek a lakosság számára. A Hegyalja Televízió riportere, Bódisz Atti­la a témában jártas szakember, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház valamint Sárospatak Város Rendelőintézete orvosának tanácsaira, tapasztalataira volt kíváncsi.
Dr. Juhász Gizella belgyógyász-kardiológus főorvos elmondta, amikor indult ez a járvány Kínából, Vuhanból, az orvosok azt vették észre, hogy nagyon különös tüdőgyulladás jelentkezik a betegeknél, teljesen másként viselkedik, mint egy bakteriális tüdőgyulladás, vagy esetleg az influenza járvány során észlelt tüdőgyulladások. Teljesen másként viselkedik, és ezért nagyon is csalóka – emelte ki a szakorvos. Sajnálatos módon nem is úgy viselkedik a tünetei alapján sem ez a víruscsoport,- a koronavírusok, mint más egyéb vírus, ugyanis ez a vírus nagyon sokáig az emberi szervezetben képes szaporodni anélkül, hogy bármiféle tünetet okozna. Sokan elmondják, hogy fáj a torkom, kapar a torkom, mandulagyulladásom van. Nem. Sajnos a jelenlegi pandémia során kiderült, hogy ezt mind-mind a COVID-19 fertőzés okozza. Gyakran mondja azt valaki, hogy influenzás. Az influenzával szemben ez a nagyon nagy mértékű maszkviselés megvéd bennünket. Általában az influenzaszerű tünetek hátterében kiderül, hogy pozitív a COVID-19 tesztje, sőt a továbbiakban már a tüdőgyulladás is észlelhető nála. Amíg a hagyományos influenzát egy-két napos láz jellemzi, lázcsillapítással, vitaminokkal, bő folyadékkal túl lehetünk rajta. Koronavírusnál ez nem így van. Egészen egy középsúlyos koronavírus fertőzésig el lehet jutni szinte tünetmentes állapotban. Amikor jelentkezik ismételten egy láz egy hosszú, viszonylag tünetmentes periódus után, már egy középsúlyos, koronavírus által okozott tüdőgyulladással állunk szemben. Annak érdekben, hogy mindezt elkerüljük, ezért szükséges lenne a lehető legkevesebb kontaktus. Mindenki lehetőség szerint csak akkor menjen gyógyszertárba, orvoshoz és boltba, amikor feltétlenül muszáj.
Láthatjuk a híradásokban, hogy ismételten emelkedik a fertőzöttek száma és a lélegeztetőgépen lévők száma, valamint a kórházi kezelések száma is. Kihez kell fordulnunk, ha felmerül a gyanú, hogy nem a hideg sörtől fáj a torkunk, vagy a hátunk a huzattól, hanem felmerül a gyanú, hogy ezen már túl vagyunk, kihez forduljunk elsőként?
– Elsőként mindenkinek javaslom, hogy telefonon keresse fel a háziorvosát, hívja fel, tájékoztassa a tüneteiről. Ha a háziorvosban felmerül annak a gyanúja, hogy koronavírus fertőzés, akkor mindenképpen teszt, mintavétel szükséges és ennek az eredményétől függ minden további kezelés, terápia.
– Kiderül, hogy pozitív a tesztünk. Mi a teendőnk ilyenkor?
– Óriási kérésem lenne mindenkihez, ha van egy pozitív tesztjük, legyenek szívesek nem otthon várni, vitaminokat és folyadékot fogyasztani, hanem azonnal meg kell kezdeni egy kombinált gyógyszeres kezelést. Ha otthon várunk, nagyon nagy eséllyel bele lehet csúszni egy olyan tüdőgyulladásba, amelynek sajnos a végkifejlete az intenzív osztály lehet. Tehát mindenképpen háziorvost keresni kell és egy kombinált gyógyszeres kezelést alkalmazni.
– Mindennek ellenére előfordulhat, hogy súlyosbodik az állapot. Tapasztalatból tudom, hogy nehéz az embernek a komfortzónáját feladni, tehát otthon fekszik a saját ágyában, tud tévét nézni, magnót, rádiót hallgatni. Próbálja eltolni azt az időszakot, amikor a kórházi nem túl kívánatos körülmények közé kerül. Mi az a pont, amikor ezt az egészet fel kell adni és hívni kell a mentőket, vagy egy szakorvost?
– Amikor egy viszonylag tünetmentes periódus után jelentkezik egy hőemelkedés, vagy egy láz, ez már azt mutatja, hogy ez a folyamat halad előre. Nem állt meg a vírusnak a szaporodása a szervezetben és ez már a tüdőgyulladást mutat. Tehát akkor mindenképpen háziorvos, OMSZ, COVID-19 ambulancia. Mindenképpen kórházi kezelés lesz szükséges attól függően, hogy milyen stádiumú a tüdőgyulladás. Minél előbb fordulunk orvoshoz, minél előbb kérünk segítséget, annál jobb esélye van a gyógyulásnak, tehát nem kell heteken keresztül kórházban maradni, hanem akár öt-tíz nap alatt meg lehet gyógyulni, de ha sokáig várunk, nagyon sok maradványtünetet sikerül összeszedni.
– Mi történik az emberrel a kórházban, hiszen kósza hírekből tudjuk, hogy ott mi zajlik, de mi történik az emberrel, amikor bemegy és kiderül, hogy mondjuk egy középsúlyos tüdőgyulladása van?
– Amikor egy középsúlyos tüdőgyulladással állunk szemben, először is megnézzük a gyorstesztet, hogy annak milyen az eredménye. Ha a gyorsteszt eredménye negatív, akkor mindenképpen csináltatunk PCR tesztet is. Elkészül a mellkas CT, a koronavírus fertőzés stádiumát legjobban a CT vizsgálat fogja diagnosztizálni. Sokszor előfordul az, hogy egészen jól érzi magát a beteg, de a CT-n már látszik az elég súlyos diagnózis. Tehát a CT vizsgálat és ezt követően jön a komplex gyógyszeres kezelés, az oxigénterápia, a Favipiravir, a Remdezivir infúzió, attól függően, hogy milyen stádiumban vagyunk, illetve milyen az oxigén saturacio.
– Nagyon sokszor halljuk az utcán párbeszédben, hogy őt és őt elvitte másfél-két nap alatt a COVID-19. Vajon valóban másfél-két nap-e az az időszak?
– Nem, azért ennyire nem gyors a lefolyása, bár a mutáns vírusoknak a szaporodása gyorsabb, mint az eredetileg indult vuhani koronavírus járványnak. Sajnos a legnagyobb problémát abban látom, hogy az emberek várnak otthon. Várnak, nem is akarják elhinni, hogy ilyen létezik, de létezik! Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy higgyék el nekem, hogy létezik és komolyan kell venni. Nem szabad várni, mert nem másfél nap alatt viszi el, de ha 8-10 napig otthon lázasan fekszik, akkor annyira előrehaladott tüdőgyulladása lesz, hogy valóban előfordulhat, hogy ilyen gyorsan ebbe bele lehet halni. Valóban halálos kórkép lehet, ha nem kezeljük időben.
– Tegyük fel, hogy a páciens kigyógyul a betegségből. Egyre többet hallunk az úgynevezett post COVID-19 szindróma. Beszéltem olyan emberrel, akinek világ életében alacsony vérnyomása, lassú pulzusa volt, és most gyors a pulzusa, légzési nehézségek maradnak fenn, álmatlanság, sőt cukorbetegek, akiknek nem lehet levinni a cukorértéküket. Mikor kell ezzel szakorvoshoz fordulni? Elmúlik magától, vagy pedig kezelést igényel?
– Ez a post COVID-19 szindróma akár hónapokig is fennállhat, 3-4-6 hónapig. Az emelkedett vércukorszint részben az egyik gyógyszernek a mellékhatása, amit muszáj adnunk Dexamethazont ahhoz, hogy a Citokin vihart a szervezetben elkerüljük, ami gyakorlatilag egy olyan erős immunválaszt próbál megszüntetni a szervezetünkben, hogy ne tegye teljesen tönkre a tüdő állományát, ugyanis a legnagyobb probléma Citokin viharnál az, hogy önmagában ez a vírus nem a tüdő állományát teszi tönkre, hanem az érrendszert. A tüdő ereiben vérrögképződést okoz, és ezeken a rosszul oxigenizált területeken alakul ki a tüdőgyulladás. Tartósan egy tüdő fibrózis jelentkezhet hetek alatt, akinek nagyon súlyos tüdőgyulladása volt. Gyakorlatilag ennek a megítélése a gyógyulást követő két hónapon múlva ítélhető meg. Önmagában az a szorongás, ami lejátszódik az emberben, amikor fullad, rosszul van, erős mellkasi fájdalmai vannak, ez szintén szerepet játszik az alvászavarban is. Nagyon sokan depressziósok lesznek, tele vannak szorongással, mindenképpen a későbbiek során ezeket kezelni kell. A mellkasi fájdalmak szintén megmaradhatnak, illetve mivel a szívnél is okozhat elváltozásokat, folyadék lehet a szívburokban, különböző ritmuszavarokat, az ingerületvezető rendszer elváltozását idézheti elő. Ezért mindenképpen fog növekedni a kardiológiai szakrendelés betegeinek a száma is. Ezeket a betegeket már el is kezdtem kontrollálni.
– Az elmúlt hetekben a gyógyszertárakban mindenki számára elérhető egyfajta teszt, amellyel gyakorlatilag valamilyen módon kontrollálhatják, ami folyik a szervezetben, de végül is mire is jó ez a teszt, mikor lehet ezt használni, vagy mikor mond nekünk valamit?
– Ezeknek a teszteknek a pontossága is nagyon változó, 60-95%-ig. Abban az esetben, ha valakinek tünete van, vásárol egy tesztet a gyógyszertárban és ennek az eredménye negatív leletet mutat, mindenképpen tovább kell vizsgálni. Vannak tesztelési pontok, a háziorvosokon keresztül lehet kérni a tesztelést, itt Sárospatakon is van erre lehetőség. Illetve, ha negatív a gyorsteszt, a PCR teszt elvégzése mindenképpen szükséges. Mondok egy konkrét példát: pont a közelmúltban volt egy ismerősöm, aki kontaktként szerepelt, készítettünk neki egy gyorstesztet, gyorsteszt eredménye negatív volt, pénteken a PCR teszt eredménye negatív volt, de mivel ezek a mutáns vírusok gyakorlatilag 100%-ban megfertőzik azt, aki kontaktként szerepel, nagyon-nagyon kértem, hogy mérje a testhőmérsékletét. Pénteki negatív PCR tesztet követően szombaton volt egy hőemelkedése, vasárnap láz és a CT-n jobboldali tüdőgyulladás is.
Vigyázzunk egymásra!

 

Feltöltő

Fel