2020 a „köszönet éve” – polgármesteri évértékelő

Év elején, hagyományosan évértékelő interjút kértünk Aros Jánostól, melynek egyértelmű megállapítása az lett, hogy 2020 minden nehézség ellenére: a „köszönet éve”.

Ha két rövid szóval kellene jellemezni az elmúlt esztendőt, akkor az egyik szó mindenképpen a köszönet lenne. Egy olyan éven vagyunk túl, ahol meg lehetett azt tapasztalni, hogy kire, kikre lehet számítani Sárospatakon, kik azok, akik segíteni szeretnének. A másik szó pedig mindenképpen a siker lenne, hiszen ha a COVID vírussal kapcsolatos küzdelmet és a hétköznapi nehézségeket félre tudnánk tenni akkor azt hiszem, hogy ilyen sikeres esztendeje gazdaság, fejlesztések és pályázatok vonatkozásában több évtizede nem volt még Sárospataknak – ezt válaszolta Sárospatak polgármestere lapunk azon kérdése, hogyan jellemezné a 2020-as esztendőt.

Az egész világ életét, működését felborította a COVID vírus, melynek a második hullámát éljük meg napjainkban. Sárospatakon is volt sajnos halálos áldozata a kórnak, többek megjárták a kórházi kezelést is, egyelőre azonban jóval több a pozitív kimenetele a megbetegedésnek városunkban, mint a negatív. A vírus elleni harc szó szerint az utcákon is folyik, hiszen a maszkok viselése, a rendezvények korlátozása, a kijárási korlátozás mind-mind olyan megterhelést és türelmet igényel a lakosságtól, melyért köszönet is elismerés illeti az embereket – emelte ki Aros János.

Már első gondolatomban utaltam arra, hogy a bajban derülnek ki, kik az igazi barátok, ez most is így volt. Magánszemélyek és vállalkozások sora kereste meg önkormányzatunkat, hogy tenni akarnak. Ki önkéntes munkával, ki pedig anyagiakban tudott hozzájárulni a feladatokhoz. Ha kellett, akkor a fertőtlenítésben kaptunk segítséget, ha kellett az önkormányzat által biztosított fertőtlenítőszereket önkéntes fiatalok vitték házhoz, és nagyszerű adakozásokat is megtapasztalhattunk. Talán a két legnagyobb volt, amikor Fazekas András barátommal a saját jövedelmünkből nyitottunk egy még ma is élő bankszámlát, amelyre vártuk a támogatásokat. Több mint 3 millió forint gyűlt össze, és az eredeti célok szerint Sárospatak Város Rendelőintézete kapta meg a felhatalmazást a szükséges eszközök megvásárlására. Így lett új ózongenerátor a fertőtlenítéshez vagy éppen mobil ultrahang a vizsgálatokhoz. A másik kiemelkedő támogatás a Weinberg ’93 Kft.-nek köszönhető, több mint 10 millió forint értékben egy lélegeztető gépet vásároltak a Rendelőintézetnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy valóban minden segítség számít, így büszkék vagyunk a háziasszonyokra és intézményeinkben dolgozókra is, akik napokig csak maszkokat varrtak és köszönet illeti meg az egyházakat, akik online is tartották a hitet az emberekben, valamint fontosak továbbra is aktív civil szervezetek, akik közreműködtek a támogatások célba juttatásánál vagy éppen a rászorulók étkeztetéséből vették ki részüket. Természetesen köszönet illeti meg a lakosokat is, hogy fegyelmezetten viselkednek, betartva a járványügyi előírásokat segítik a szakemberek munkáját – mondta Aros János.

Ki kell emelni, hogy Sárospatak egészségügyi ellátás szempontjából továbbra is központi szerepet tölt be, hiszen tavaly az Országos Mentőszolgálattal közösen megnyitott COVID mintavételi pont továbbra is üzemel, most hogy már folyamatosan egyre elérhetőbbé válik a védőoltás az oltóközpontként történő működésre készülünk fel. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sárospataki járás lakosságán kívül a szomszédos járás lakói is számíthatnak ránk a következőkben is. Meg kell jegyeznem, hogy mindenki hallhatta, hogy egyes vakcináknak milyen tárolási igényeik vannak, gondolok itt a -70 Celsius fokos tartásra – nos ez esetben is több pataki vállalkozó ajánlotta fel anyagi segítségnyújtását, hogy minden körülményt maximálisan tudjunk biztosítani a lakosság érdekében – jegyezte meg a polgármester. Aros János azt is hangsúlyozta, ahogy az oltási ütemtervben az ő korosztálya következik, ő beoltatja magát.

Fejlesztésekbe fordultak át az elnyert pályázatok

Az év nem csak arról szólt, hogy a COVID miatt kellett döntéseket hozni, szerencsére számos esetben örülhettünk fejlesztéseknek is. Korábban már elmondtam, Sárospatak önkormányzata több tucatnyi nyertes pályázattal büszkélkedhet, és arról is tájékoztatást adtam már, hogy bizony a közbeszerzési eljárások vagy engedélyeztetések miatt nem egy-két hónap egy nyertes pályázat megvalósítása. 2020-ban azonban igencsak mozgalmas évünk volt, hiszen az elmúlt években benyújtott pályázatok nagy része most valósulhatott meg, csak az elmúlt öt évben megközelítőleg 25 milliárd forint értékben érkeztek támogatások a városba.

Megvalósítottuk a Zöld Város programot, melynek részeként közterek újultak meg, átalakult a hotel előtti tér, elkészült a Retel lépcső és mások mellett három darab E-tank töltőállomást is átadtunk az elektromos autókkal közlekedők számára.

Befejeztük a városi szennyvízhálózat felújítását, talán a legnagyobb feladat volt ez 2020-ban, hiszen a szakemberek azt mondták, a 24. órában járunk. Több mint 16 kilométernyi szennyvízvezeték cseréje mellett több kritikus ponton új átemelőket építettek be, a 37-es főútvonal mellett kiépült az új nyomvonal, így a Károlyfalva felől érkező szennyvíz már nem a városon keresztül érkezik a szennyvíztelepre. A legfontosabb pedig az, hogy a korábbinál nagyobb és a ma ismert legmodernebb technológiával elkészült az új szennyvíztelep, ami hosszú évekre garantálja a kiszámítható működést. A több mint 2,8 milliárdos fejlesztés a közutak mentén rengeteg aszfalt felvágással járt, de a lakosok megértve a beruházás szükségességét, türelmesek voltak. Önkormányzatunk az utak helyreállítását kiemelten kezelte, így nem az történt mint régen a gázberuházáskor, hogy csak nyomvonalat aszfaltoztak újra, hanem a teljes érintett utcák újra aszfaltozása megtörtént – hangsúlyozta Aros János.

Nagy lépést tettünk azzal, hogy elkészült a Megyer-hegyi Tengerszem turisztikai fejlesztése – jelentette ki a polgármester, igaz voltak ellenlábasaink, de végül a józan ész győzött. Miután évekkel ezelőtt néhány szép fotó mondhatni világszinten ismertté tette a Tengerszemet, egyszer csak az addig csak a miénknek tartott eldugott természeti szépségre elkezdtek özönleni az emberek. Ez jó hír volt és büszkén néztük az érkező tömeget, de azonnal fel is ébredtünk örömteli helyzetünkből. Nincs normális út a Tengerszemhez, nem megoldott a szemét elhelyezése, elszállítása, nem megoldott a parkolás gondja, nem megoldott a látnivaló láthatósága – nem beszélve a rozsdásodó korlátokról. Miután éreztük, hogy a Tengerszem már több lett helyi látványosságnál, tudatos fejlesztési koncepcióba kezdtünk bele. Mutassuk meg úgy a Tengerszemet, hogy az oda érkezők ismerjék meg történetét, tudjanak járható úton közlekedni, tudjanak elfogyasztani egy hűs üdítőt, vonjuk be a közeli kerékpárút forgalmába és általánosságban legyen rend körülötte. A turisztikai fejlesztéssel kínosan ügyeltünk a táj természeti értékének megóvására, mindazonáltal a táj szépségét is ki kellett bontani. Épült egy fantasztikus kilátó, most már a vendégek megismerhetik a hely történetét, akár maguk is kipróbálhatják a malomkövet és egy országos rendszerbe csatlakozva kiépített Via Ferrata –„falmászó” – pálya is fogadja a bátrabbakat. Mert valljuk be, ki nem gondolt még arra, hogy de jó lenne megmászni azokat a falakat. Ezt már szakemberek segítségével és biztonságos módon lehet megtenni. A fejlesztés elnyerte az emberek tetszését, ezt látjuk abból is, hogy míg régebben évente körülbelül 20 ezer, úgy tavaly már 100 ezer látogató kereste fel a Tengerszemet.

Szintén 2020-ban értünk el oda, hogy a régi piac területéről nem csak hogy eltüntettük – állami támogatással lerakóba szállítottuk – az ott felgyülemlett törmeléket, hanem még abban az évben el is készült egy új, modern piac. A néhány éve használatba adott zöldségpiac továbbra is üzemel majd, az új piacon jellemzően az egyéb termékek kínálatát, ruhát, edényeket, klasszikus piaci termékeket akarjuk majd újra meghonosítani. Az új piacnak egyébként januárban érkezett meg a működési engedélye, hamarosan ezt is birtokba vehetik majd a patakiak – közölte Aros János.

Óriási munka zajlott a Herceg Ferenc utcán, ahol egy 500 millió forintos pályázatból új alapokra helyeztük a közlekedést. Itt elődeink jó szándékkal készítették el az utat a fürdő hátsó bejáratához, de sajnos az alapozása nem történt meg. Önkormányzatunk az utóbbi bő 10 évben évi 2-3 millió forintot költött a kátyúzására, csak hogy valahogy lehessen rajta közlekedni. A 2020-as évben egy kerékpársávval, új járdával, szélesített nyomvonallal és több mint 60 centiméteres alapozással egy új utat építhettünk, ami hosszú évekre biztosítja a megfelelő színvonalú elérését a fürdőnek és természetesen a helyi lakosoknak is. Mára így mindkét irányból felújított úton közelíthető meg Végardó Fürdő, hiszen nemrég a Kassai utca aszfaltozása is megvalósult.

Végardó Fürdőnél maradva meg kell jegyezni, hogy még év elején elkezdtük a termál medence felújítását is, 50 millió forintból, minőségi munkát végzett a vállalkozó, az már sajnos az ismert COVID helyzet sajátossága, hogy a fürdő sem tudott a megszokott módon üzemelni. Meg kell jegyezzem, hogy mint önkormányzati cég, a PATAQUA Kft. általában 80 millió forintos bérleti díjat fizet a városnak, ezt az összeget a pandémia miatt a felére csökkentettük, hogy kellő tartalékkal rendelkezzen a társaság az újranyitásra.

Talán a 2020-as év legnagyobb jelentőségű híre, hogy Végardó Fürdő fejlesztésére 3,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány. Dr. Hörcsik Richárd képviselő úrral évek óta dolgoztunk azért, hogy ezt a fejlesztési programot megvalósíthassuk. A leglényegesebb, hogy várhatóan a közbeszerzési eljárások lefolytatása után idén ősszel akár kezdődhet is az építkezés, amelynek eredményeként egy családbarát, többfunkciós téli fürdővel gazdagodik a város – tette hozzá Aros János. Miután a meglévő fürdő természetesen tovább fog üzemelni, ezért a fürdő mellett lévő, önkormányzati tulajdonban lévő területet jelöltük ki a fejlesztéshez: ez a kemping kerítése, a Szegfű utca és a Suta patak, valamint a megújított Határ utca közötti, körülbelül 5-7 hektáros terület egy része. Az új komplexum tartalmazni fog egy családi fürdőt benti medencékkel, gyógyvízzel, hiszen a gyógyvízzé nyilvánítást megtettük a tavalyi évben, kinti medencékkel, a kettő között átjárhatósággal. Lesz benne egy élménypark a gyerekeknek és a családoknak, valamint egy nagyon színvonalas szaunavilágot tervezünk bele mindamellett, hogy megmarad a szaunavilág a másik oldalon is a nyári fürdőben és hozzájön az új részleg, ez egy gyógyászati részleg lesz, minimális gyógyászati ellátással, aminek a bővítési lehetőségét megtartottuk a tervben.

A turizmus témakörénél maradva nyáron elindult a Nyaralóhajó program is, aminek eleinte félve vártuk hatását. Mára kiderült, hogy nem csak Nyugat-Európában van létjogosultsága a hajóbérlésnek, szinte egész nyáron láthattuk, hogy sorra érkeznek a hajók Sárospatakra. Ez a MAHART Zrt. által biztosított szolgáltatás valóban a fizetőképesebb vendégeket célozza meg és miután láthatóan működik, a pataki szolgáltatók is joggal számíthatnak arra, hogy a városunkba érkezők nagyobb kedvvel ülnek majd be egy-egy vendéglőbe vagy vesznek igénybe más szolgáltatásokat.

Fontos része a város turizmusának a Várnegyed mintegy 1,5 milliárdos fejlesztése, melynek egy része önkormányzati fejlesztés, míg a másik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának beruházása lesz. Ez utóbbi esetében egy új komplexum, egy kőtár épül hamarosan, ahogy a régészeti feltárások – elemzések a végéhez érkeznek. Az önkormányzat pedig azt a tervét valósítja meg, hogy biztosítható legyen magának a várnak a körbejárhatósága.

Örömteli, hogy nem csak önkormányzati fejlesztések zajlottak és zajlanak a városban. A református egyház közel 3 milliárdos állami támogatásból több jelentős beruházást is elkezdhetett. Megújult az Iskolakert, melynek újra fásításában önkormányzatunk is részt vett. Elkészült a Mudrány étterem felújítása, a környezet rendezése, a gimnázium történeti helyének és más épületeinek felújítása is lassan a végéhez érkezik.

2020-ban több „kisebb”, de jelentős beruházás is megvalósult, így nagy örömünkre egy modern,  új játszóteret adhattunk át a Hild téren. A következő helyszín terveink szerint majd a lakótelep lesz, illetve A Művelődés Háza befejezése után az Ady tér mellett található játszótér. Természetesen lesz lehetőségünk a város összes többi területén lévő játszótereknek a felújítására, egy-egy elemnek a cseréjére is.

A Kommunális Szervezet átvette a felügyeletet a MÁV állomásnál – sokkal rendezettebb környezet fogadja a most már akár IC-vel is hozzánk érkező turistákat. Miután jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a vasúttársasággal, már közös fejlesztési programot dolgoztunk ki az állomás épületének és környezetének modernizálására is.

Saját eszközt vásároltunk a szúnyoggyérítéshez, így nem csak harmadáron tudjuk ellátni ezt a feladatot, hanem sokkal gyorsabban tudunk reagálni a vérszívók jelenlétére – mondta a polgármester.

Nem teljesen kézzelfogható, de mégis hatalmas jelentőségű, hogy elkészült a Sárospatak Brand. Helyi szakemberek dolgoztak azon, hogy a turisztikai kínálatban Sárospatak kitűnjön, egységes arculattal és hívószavakkal rendelkezzen. Új logó készült, új megközelítésben értelmezhetjük Sárospatak adottságait egy olyan mai modern nyelven, amelyben érdemes és szükséges kommunikálni. Itt talán érdemes azt is megjegyeznem, hogy a kreatív fiatal csapatnak szerepe lesz az egész Tokaji borvidék marketing fejlesztésében is – mondta Aros János.

Nagy lépést tettünk a Horgászfalu biztonsága érdekében, amikor elkezdődött végre a Berekben a fakivágás. 50-60 éves nyárfákról van szó, amelyek egy-egy kisebb szellő fuvallat alkalmával óriási károkat tudtak okozni. A nyáron is volt rá sajnos példa, hogy két nyaralóházra is rádőlt fa és összetörte. Ezeknek a túlkoros fáknak a kivágása két ütemben zajlik. Az Erdészeti Hatóság útmutatása és engedélye alapján idén februárig 50 méteres sávokban kivágja a fákat a vállalkozó, 50 méteres sávban pedig megmarad, és amikor a kivágott helyen újra kezdenek sarjadni a fák, akkor lehet majd – szerintem 3-4 év múlva – a maradék 50 méteres sávokat is kivágni. Meg kell jegyezni, hogy míg korábban erre a nem kis feladatra 90 milliós árajánlatot is kapott önkormányzatunk, végül olyan megállapodást kötöttünk a vállalkozóval, hogy a fáért cserébe végzi el a munkálatokat.

Átadtuk a Kassai utcát. Ez egy nagyon komoly beruházás volt, hiszen az útfelújítás előtt itt a csapadékvíz rendszert is teljes mértékben ki kellett cserélnünk. Az üzemeltető Zempléni Vízmű Kft.-vel egyeztetve minden ivóvíz bekötést újjáépítettünk, a szennyvízrendszer itt tökéletes állapotban van és a szegélykövek cseréjét követően teljesen új aszfaltot kapott ez az utca is. Fontos, hogy itt még a garanciát érvényesíteni fogjuk, hiszen egyrészt az útnak az egyenletességével, másrészt pedig az aknafedlapok visszahelyezésével komoly problémáink voltak. A kivitelező tavasszal, az aszfaltkeverő üzemek újraindulása után tér vissza a jegyzőkönyvezett hibák korrigálására.

Vállalkozások

A 2020-as év minden hazai – talán nem túlzás ha világszinten is – vállalkozás számára új kihívásokat fogalmazott meg a COVID miatt. A kormány által biztosított kedvezményekkel, adó könnyítésekkel a pataki vállalkozások is éltek, ha nehézségek és újragondolások árán is, de jelentős többségében talpon maradtak. Tudjuk, hogy a turizmus és vendéglátás mellett még számos területen érezhető az elmaradt bevételek hatása, de reménykedhetünk, hogy 2021 már jelentős változást hoz a gazdasági életben is. Meg kell jegyezni, hogy nincs tudomásunk olyan cégről, ahol tömeges elbocsátás lett volna a vírus miatt és ez maradjon is így a következőkben is – mondta Aros János. Az már tudható, hogy az iparűzési adó felét nem kell befizetniük a cégeknek, míg a 25 ezer fő alatti települések ebből adódó önkormányzati bevétel kiesését kompenzálja év közben az állam. Ez Sárospatak esetében azt jelenti, hogy az elmúlt éven már elért mintegy 500 millió forintos iparűzési adó összegével továbbra is biztosíthatjuk egyes pályázatok önerejét vagy éppen költhetünk utak, járdák felújítására a már megszokott ütemben. Év végi hír az is, hogy 350 millió forintos állami támogatásból újabb útfelújítási programot kezdhetünk el, ez előzetes számításaink szerint mintegy 20 utca felújítását jelenti majd. Pontosan mely területeket érinti a felújítás még nem végleges az összesítésünk, hiszen a január-február hónap az ütem- és költségterv összeállításával telik. Ahogy elkészül a végleges lista, azonnal tájékoztatjuk a lakosságot – mondta a polgármester.

 

Tokaj-Zemplén fejlesztési program

Nem kis feladat lesz ez majd a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács tagjainak, illetve kormánybiztos úrnak, de alkalmasak rá és végig tudják vinni. Közismert, hogy Tokaj-Zemplén fejlesztésére közel 150 milliárd forint áll rendelkezésre a következő négy évben. Dr. Hörcsik Richárd képviselő hathatós közbenjárásával és Wáberer György kormánybiztossá való kinevezésével indul útjára ez a program, melynek a 150 milliárdos keretösszegéből az előzetes egyeztetések alapján közel 8,5 milliárd forintra számíthat Sárospatak. Az oktatással kell kezdenünk, jöjjenek ide a fiatalok, az itt képzett fiatalok pedig maradjanak itt Sárospatakon. Ennek első lépése, hogy szándékaink szerint ebből a forrásból egy önálló alapítványi fenntartású egyetemet hoznánk létre. Új irányra, új lehetőségre van szükségünk. Nagyon komoly szinten zajlanak az előkészítő munkák, szerintem rövidesen be tudjuk jelenteni az új struktúrát, az új szakokat, hiszen nem csak pedagógus képzésre, szőlész-borász, turisztikai szakember képzésre is szükség van a mellett, hogy a környéken lévő vállalkozások számára is szükséges a megfelelően képzett munkaerő. Az egyetem megújulása egy fontos lépés lesz az egész régió számára.

Aros János szerint most van igazán szükség arra, hogy a polgármesterek belássák, hogy egységben az erő. Minden Tokaj-Zemplén térségi település számára sokkal több lehetőség van abban, hogy ha együtt állhatunk ki és mondhatjuk azt, mindent átgondolva, egymást erősítve, mindent megbeszélve tudunk nekifogni ennek a közel 150 milliárd forintos fejlesztésnek. Nekem nagyon komoly reményeim vannak ezzel kapcsolatban.

Az úthálózat fejlesztése mellett kiemelt szerepet kap a kerékpárút fejlesztés is, hiszen Nyíregyháza-Tokaj között adott a szakasz, gyakorlatilag Sárospatak-Kassa között is adott, kézenfekvő, hogy meg lehetne csinálni Tokaj-Sárospatak közötti alsó úton is a rendszert, mindezt úgy, hogy a falvakba, azon belül is részben a borászatok mentén haladjanak a vendégek. Óriási lehetőség ez, hiszen már most  nagyon sokan jönnek a térségbe kerékpárral. Ezzel kapcsolatban, bár ez a projekt nem tartalmazza, egy nagy álmunk van, hogy a régi vashidat felújítva ez a most kialakítandó kerékpáros rendszer visszacsatlakozhasson a Bodrogközön, Kenézlőn, Zalkodon keresztül a nyíregyházi kerékpárútra – tette hozzá Aros János.

2021, már csak a most felsoroltakból is látható, hogy szintén tartalmas, munkával teli év lesz, reméljük a vírushelyzet idővel engedi a közösségi programokat is, mert tudjuk, hogy már mindenki szeretne tartalmas kikapcsolódást, megnyugvást, addig is azonban arra kérünk minden pataki lakost, hogy miként eddig is tette, úgy a következőkben is tartsa be a járványügyi intézkedéseket, szabályokat.

Vigyázzunk egymásra!

Feltöltő

Fel